Zondag routine voor een goed begin van je week

Zondag is het hier bijna altijd pyamadag. Een heerlijke dag om te cocoonen met het gezin. Iets waar we allemaal erg van genieten. Als het maar even kan, plan ik het liefst niets buiten de deur. Deze laatste weekenddag gebruik ik om het weekend af te sluiten én mijzelf voor te bereiden op een nieuwe week. Dit is mijn ideale routine voor een zondag.

Planning maken

Op zondagavond ga ik graag even zitten voor een planning. Een globale planning geeft mij rust en overzicht. Ik plan niet alleen zakelijke en privé afspraken in, maar ook altijd minimaal 1 afspraak met mezelf en 1 datenight thuis met mijn partner. Ook al heb ik geen idee wat ik ga doen, de tijd is ingeboekt en de intentie gezet. Me-time plannerstickers zijn hier ideaal voor.

Shop hier de Tijd voor mama me-time plannerstickers

Reflecteren

Bij het invullen van een nieuwe week in mijn planner blader ik ook altijd even terug naar de voorgaande week. Heb ik alles gedaan wat ik wilde doen? Waar lag dat aan? Moet er iets opgeschoven worden naar de komende week? Een stukje reflectie is heel waardevol en kun je gebruiken bij het maken van een realistische planning voor de komende week.

Doelen stellen

Tot slot stel ik mezelf, bij het plannen van een nieuwe week, altijd één of meer doelen. Dit kunnen doelen zijn op het gebied van productiviteit, maar meestal zijn het persoonlijke doelen in de trant van “op tijd naar bed”, “niet snoepen” en “een x aantal stappen per dag lopen”. In plaats van concrete doelen kun je jezelf ook een woord van de week meegeven. Denk aan balans, focus en zelfzorg.

Lees ook: Aan je planning houden wordt hiermee een eitje

Voorbereiden

De keren dat ik op maandagochtend 3 kinderen moest douchen en vervolgens nog schone kleren bij elkaar moest rapen, is talrijk en de opgejaagdheid nog voelbaar. Een goede voorbereiding is nog steeds het halve werk. Hoewel het me dus echt niet altijd lukt, is het wel mijn streven om de kinderen gebadderd te hebben en hun kleren voor de volgende dag al klaar te leggen.

Op tijd naar bed

Waar ik als kind niet graag naar bed wilde, kun je me nu niet blijer maken dan met een fiks aantal ongestoorde uurtjes Dromenland. Hoe het komt dat ik die behoefte steevast weer vergeet, mag Joost weten. En waarom ik nog in een innige verstrengeling met mijn mobieltje blijf als ik eindelijk in bed lig, weet zelfs Joost niet. Wat ik dan weer wel weet, is dat op tijd naar bed, maximaal 10 uur ‘s avonds, van mij een zoveel betere mens maak de volgende ochtend.

Lees ook: Review familieplanner app Cozi

Routine op zondag

Zoals je hier en daar heb kunnen oppikken, is mijn ideale routine helaas nog geen ingesleten gewoonte. Te vaak ga ik nog met mezelf in onderhandeling en stel ik sommige dingen uit tot de maandagmorgen. Om daar vervolgens weer spijt van te krijgen. Door mijn ideale routine op zondag wél te volgen, voel ik me fit, uitgerust en voorbereid op een nieuwe week.

Wat doe jij graag op zondag?

Met deze afbeelding bewaar je dit artikel makkelijk op Pinterest.

.