Zelfzorg is meer dan een avondje Netflix

Het belang van goed zorgen voor jezelf hoef je bijna niet meer uit te leggen. Er zijn allerlei lansen gebroken voor me-time zonder schuldgevoel. Iedereen snapt dat ook, of juíst, drukke moeders regelmatig een uitlaatklep of oplaadmoment nodig hebben. De nadruk wordt hierbij vaak gelegd op lekker in bad, een avondje Netflix of alleen naar de wc om maar iets banaals te noemen. Ik juich dit soort fijne momenten alleen maar toe, alleen ik ben bang dat we de essentie van zelfzorg een beetje uit het oog aan het verliezen zijn.

Eerst repareren dan pas onderhouden

De nadruk ligt net iets teveel op het opknappen in plaats van ook aandacht te besteden aan het repareren. Om een metafoor aan te halen: Als je een wondje hebt, kun je daar een pleister op plakken en de bloeding zal meteen afnemen of opgevangen worden door de pleister. De pleister is een opknapmiddel dat meteen resultaat geeft. Top! Maar wat gebeurt er daaronder? Misschien gaat de boel na een paar dagen toch een beetje etteren. Het was beter geweest als je de wond had schoongemaakt en dan pas die pleister er op. Daarna kun je wel weer even volstaan met dagelijks een nieuwe pleister.

Eerst reparatie, dan pas onderhoud

Echt goed voor jezelf zorgen

Het grote probleem waar ik zelf tegenaan loop, is dat ik me-time vaak gelijkstel aan zelfzorg. Tijd voor jezelf is juist een onderdeel van zelfzorg. Een belangrijk, maar toch maar een klein stukje van het groter plaatje. Wat is dan dat grotere plaatje? Hoe zorg je echt goed voor jezelf?

Lees ook: Elke dag tijd voor jezelf nemen kan echt!

Soorten zelfzorg

Om te beginnen zijn er verschillende soorten zelfzorg. Mijn bronnen zijn niet eenduidig over het precieze aantal, maar onderstaande worden in ieder geval steeds genoemd.

Fysieke zelfzorg – Dit is de zorg waar we het meest mee bekend zijn. Fysiek goed voor jezelf zorgen betekent een gezond gewicht, op tijd naar bed, naar de huisarts met kwaaltjes, genoeg water drinken en op tijd op de rem trappen als je stress ervaart.

Emotionele zelfzorg – Dit is een lastige. Emotionele zelfzorg is je emoties herkennen, erkennen en er mee leren omgaan. Hierbij is zelfcompassie erg belangrijk. Met andere woorden: wees niet te streng voor jezelf als je iets voelt wat je niet wil voelen, maar zoek een manier om beter met bepaalde sitiaties om te gaan. Emotioneel lief zijn voor jezelf betekent ook dat je jezelf (in gedachten) niet meer stom, dik of iets dergelijks mag noemen. Als je moeite hebt met positieve gedachten kunnen positieve affirmaties hier heel goed bij helpen.

Spirituele zelfzorg – Misschien heb je iets met dit thema, maar misschien ook niet. Het kan in elk geval geen kwaad om na te denken waar jij je fijn bij voelt. Spirituele zelfzorg kun je zoeken in het spirituele, het geloof, maar kan ook mediteren zijn of yoga. Wat maakt jouw ziel (s) gelukkig?

Sociale zelfzorg – Wie heb je graag om je heen en zie je diegene net zo vaak als je graag zou willen? Ben je liever vaker alleen? Bekijk waar je sociale behoeftes liggen en handel daarnaar.

Meer zelfzorg

Me-time is absoluut belangrijk. Het is een stukje broodnodige zorg voor jezelf zodat je weer voor anderen kunt zorgen; je gezin. Zelfzorg gaat alleen verder dan incidenteel jezelf opsluiten in de badkamer voor een half uurtje badschuimrust. Maak me-time onderdeel van een totale zelfzorgplan.

Op welke vlakken van zelfzorg scoor jij een voldoende? Welk gebied verdient meer jouw aandacht?

.