Wat is een junk journal?

junk journal maken

Een junk journal is een zelfgemaakt boekje waar je letterlijk je troep (junk) in kan verwerken. Het is een perfecte manier om spullen te recyclen en je troep la op te ruimen. Met het concept junk journaling ben ik nog niet zo heel erg lang bekend. En toch ben ik meteen verkocht. Ik moet het dan ook delen.

Zoals ik al zei…. een junk journal is een journal waar je letterlijk je troep ik kan stoppen. Denk aan alle restjes stof en papier dat je verzamelt als je net als ik graag creatief bezig bent. Maar denk ook aan enveloppen die je toegestuurd hebt gekregen, folders, kranten en magazines.

Wat kan je met een junk journal doen?

Een junk journal is te gebruiken als planner, dagboek of als herinneringen boekje. Een dagboek is iets wat je dagelijks bijhoudt, een herinneringen boekje is meer bedoeld om zo nu en dan iets in vast te leggen wat jij belangrijk vindt om niet te vergeten.

Als planner kan je het ook gebruiken. Op dit moment probeer ik het uit in mijn travelers notebook met een zelfgemaakte insert. Maar heel erg handig als planner vind ik het niet. Zeker niet als je een drukke agenda hebt met veel te plannen. In de zomermaanden is het plannen bij mij vrij rustig en leek het mij een leuke manier om een agenda/ planner/ dagboek te gebruiken.

Waarom een junk journal?

Vind jij het leuk om (dagelijks) je leven bij te houden en creatief te zijn dan is een junk journal echt iets voor jou. Je kan collages maken, stukjes tekstschrijven en foto’s erin te verwerken. Tegelijkertijd ruim je je troep op. Restjes papier, plaatjes en wat je al dan niet kan vinden kan erin verwerkt worden.

Een junk journal ben ik gestart omdat ik heel erg veel papier heb. En het lag eigenlijk alleen maar mooi te wezen. Mijn doel is om het komend jaar mijn grote voorraad knutsel spullen te halveren. Bovendien leek het mij leuk om een soort van dagboekje voor de kinderen bij te houden. Elk kind een eigen boekje waar ik leuke herinneringen, uitspraken, vakantie momenten in bij hou. Dit boekje wil ik ze uiteindelijk geven als ze het huis uit gaan.

junk journal gebruiken

Hoe maak je een junk journal?

Ik ga niet stap voor stap uitleggen hoe je een junk journal maak. Niet dat ik het niet kan. Maar YouTube staat vol met video’s die het je veel beter kunnen laten zien.

Je hebt er een kaft voor nodig die je helemaal zelf kan maken of een oud boek gebruiken. Voor een oud boek moet je de inhoud verwijderen. En “nieuwe” bladzijdes maken en erin verwerken. Je bindt de bladzijdes vast aan de band van de kaft. Over dit proces zijn ook vele video’s online te vinden. Zoek op boekbinden.

Geen zin in deze rompslomp? Je kunt ook een ringmap gebruiken.

Bladzijdes maken doe je door te zoeken in je troepla naar bruikbaar papier. Ik heb schrijfpapier, bladzijdes uit boeken, bladzijdes uit tijdschriften en kleurplaten gebruikt.

inhoud junk journal
wat is een junk journal

De bladzijdes die je gebruikt, kunnen verschillen in grote, dikte en vorm. Zelfs kapot. Een afgescheurde rand bijvoorbeeld. Sommige gebruiken ook stukjes stof als bladzijdes. Voeg er bijvoorbeeld: washi tape, plaatjes, quotes, tekeningen, brieven, kaarten en of tags aan toe.

Het leuke aan een junk journal vind ik dat je er een combinatie van herinneringen in kan stoppen maar als je even geen zin hebt om te schrijven en alleen maar creatief wilt zijn, dan maak je een collage of een tekening erin.

Junk journal gebruiken

Denk je nu ja leuk, maar ik heb niet altijd de tijd om erin bezig te zijn. Dat is ook niet nodig. Het is jouw journal, jouw regels. Als ik zin heb om collages te maken maar niet om te schrijven dan freubel ik meerdere collages in de junk journal. Op het moment dat je veel te schrijven hebt, kan je schrijven waar en hoe je maar wilt. Soms maak ik collages met ruimte om iets te schrijven. Ik maak vakjes om veel meer plaatjes en bladzijdes met tekst in te verwerken. Op het moment dat ik wil schrijven maar geen zin of tijd heb om collages te maken zoek ik een collage waar ik wat bij kan schrijven. Of een lege bladzijde waar ik later alsnog iets leuks omheen kan maken.

De mogelijkheden zijn oneindig. Laat je creatieve geest de vrijeloop. En ruim je troep op…. Op een leuke manier.

Op zoek naar een YouTuber die junk journals maakt en je op weg kan helpen?

Junk journaling, was jij er al bekend mee? Ik hoop dat je nu een idee hebt wat het is en wat je er mee kan.

Een reactie op “Wat is een junk journal?

  1. Lodi zegt:

    Ik ben door jouw blog over Traveler insert bekend geworden met de naam Junk Journal en ben ook helemaal enthousiast. Zelf ben ik nog ‘te netjes’ en werk echt bladzijde na bladzijde af, maar merk wel dat ik steeds vaker zin heb om creatief bezig te zijn, maar dan niks heb te schrijven of geen herinnering heb, Ik maak nu dus bladzijdes in mijn journal met plek om te schrijven of om bonnetjes te bewaren en vul deze later pas in.

Reacties zijn gesloten.