Vijf tips om snel te ontspannen als moeder [tot 10 tellen als een baas]

Het lijkt vaak alsof het óf kalm is óf alle hens aan dek. Zit je nu op dat dek? Dan zijn deze tips waarmee je snel kunt ontspannen speciaal voor jou. Er zijn van die weken dat je planning echt tot leven lijkt te komen. Meer is dan alleen wat intenties op papier. Dan kan het zomaar eens gebeuren dat je bij bent in het huishouden. Dat je kinderen vragen wie er dan op visite komt als ze je in de weer zien met de dweil en jij quasi verbaasd met ‘Niemand, hoezo?’ kunt antwoorden.

Daartegenover staan natuurlijk de weken dat je niet eens meer de moeite neemt om een planning te maken omdat er toch niks van terecht komt. Die weken dat je alles behalve bij bent in huis, de één de ander met buikgriep aansteekt en jij je energie (en schone handdoeken) ergens vandaan moet halen waar het heel heel donker is. Een middenweg is soms ver te zoeken. Gebruik dan deze vijf tips als houvast om niet overboord te slaan.

Tip 1: Let op je ademhaling

Als je gestrest bent, adem je vaak snel en oppervlakkig. Door even bewust én op de juiste manier adem te halen, gun je jezelf even rust. Maar wat is dan de juiste manier?

Door te ademen vanuit je buik word je vanzelf rustiger. Het vermindert stress en is de natuurlijke manier om te ademen. Je longen kunnen zo beter hun werk doen, je masseert je organen en je voelt je rustiger. –So Chicken

Diep ademhalen vanuit de buik dus! Leg desnoods even je hand op je buik om je ademhaling te ‘voelen’. Uit onderzoek is gebleken dat twee weken onder meer dagelijks vijf keer een halve minuut oefenen al voldoende is voor stressvermindering op het gebied van je hart, ademhaling en emoties. Het allerbeste is om goed te leren ademen en dit te blijven toepassen, maar het werkt ook als een instant oplapmiddeltje.

Lees ook: 7 activiteiten om samen met kinderen te doen (die heel ontspannend zijn voor mama)

Tip 2: Geef jezelf een massage

Het liefst ga ik languit op de bank of bed om een heerlijke massage van mijn partner in ontvangst te nemen, maar soms moeten bed en bank even wachten. Spanning en stress kun je goed in je nek en schouders voelen. Laat dit nou een gebied zijn waar je prima zelf bij kan. Het is lang niet zo lekker, maar geeft voldoende verlichting om er weer even tegenaan te kunnen gaan.

Tip 3: Doe de Vijfvingeroefening

Sluit je je soms ook even op in de wc voor een paar minuutjes welverdiende rust? Als je daar toch bent, doe dan de Vijfvingeroefening. En.. vergeet niet de deur op slot te draaien anders is het snel gedaan met die rust.

Raak met je duim je wijsvinger aan. Terwijl de vingers elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je lichaam zich prettig moe voelde, bijvoorbeeld na het sporten of na een fikse wandeling.

Raak met je duim je middelvinger aan. Op het moment dat ze elkaar raken, denk je terug aan een tijd dat je liefde ervoer. Een warme omhelzing, een bijzonder gesprek, een innige vrijpartij met je geliefde, enzovoort.

Raak met je duim je ringvinger aan. Denk terug aan een mooi compliment dat je gekregen hebt. Probeer dat nu echt te ontvangen.

Raak met je duim je pink aan. Nu denk je terug aan een prachtige plek waar je ooit bent geweest. Blijf daar een tijdje. –Psychologie Magazine

Tip 4: Pas aromatherapie toe

Aromatherapie is gebaseerd op essentiële oliën. Het inademen hiervan is van invloed op onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Een spray is een eenvoudige en snelle manier om dit zelf toe te passen. Er zijn verschillende sprays met hun eigen werking. Zo heeft Weleda een toepasselijke spray op basis van aromatherapie: Room Spray Relax.

Een andere manier om aromatherapie toe te passen is met een diffuser. Voordeel van een diffuser is dat je het op drie manieren kunt gebruiken: Als luchtbevochtiger, tegen vieze luchtjes en voor je gemoedstoestand. Met de juiste (mix van) oliën kun je jezelf een oppepper geven of juist kalmeren.

Lees ook: Vroeger een straf nu een zegen

Tip 5: Ruim op

Je voelt je gestrest en gespannen en ik geef je als tip om op te gaan ruimen. Lekker dan! Toch moet deze er echt even tussen want van rommel word je erg onrustig. Het is zeker niet nodig om het huis van onder tot boven te gaan soppen, maar minstens de benedenverdieping opruimen scheelt een hoop. Het legt een fijne basis voor de andere tips die ik heb gegeven.

Snelle opruim tip: Maak grote oppervlakten zoals de vloer, eettafel en aanrecht rommelvrij en je ziet meteen een groot verschil.

Bonustip: Geef iets uit handen

Voor als je echt niet gecharmeerd bent geweest van de vijfde tip heb ik nog een bonus tip: Geef iets handen. Wie zegt dat je alles alleen hoeft te doen? Delegeer, besteedt uit, stoot en schuif iets af. Vind je dit lastig? Begin met iets kleins.

Ontspannen als moeder

Als je alle memes moet geloven is het moederschap een aaneenschakeling van trappen op Legosteentjes, zeulen met kindjes van sport naar spel en een totaal gebrek aan weten waar je mee bezig bent. In werkelijkheid is dat maar de helft van de week het geval. 😉 In de andere helft van de week denk je alles onder controle te hebben.

Tot je tegen zo’n verrekt steentje aanloopt. In dat geval heb ik maar 1 advies: Tel rustig tot 10.

Vind je deze tips waardevol? Deel ze met deze afbeelding op Pinterest.