Tijd voor jezelf nemen op vakantie met kleine kinderen een utopie?

Kind in hangmat | Tijd voor jezelf nemen op vakantie

Is het mogelijk om op vakantie te gaan met kleine kinderen en uitgerust terug te komen? Als je de vele grappen hierover moet geloven beslist niet. En eerlijk is eerlijk: als ik de gemiddelde neem van mijn eigen vakanties ook niet. Toch gaat steevast een boek of twee vergezeld van een portie optimisme en goede hoop op tijd voor jezelf nemen op vakantie mee. Om vervolgens ongelezen weer rechtsomkeer mee te komen.

Je voelt je nooit zo aan vakantie toe als er na

Hoop aan de horizon

En toch… ik zag ineens een kentering tijdens één van onze laatste tripjes. Ik betrapte mijzelf er zomaar op dat ik met een Radlertje en een tijdschrift mét de voeten omhoog in het zonnetje zat. Mijn uitzicht was ook niet verkeerd trouwens: twee spelende jochies die op insecten aan het jagen waren. Lucky shot dacht ik nog. De volgende dag herhaalde dit tafereel zich grotendeels opnieuw.

Watskeburt

Ik heb het niet altijd hoor dat ik het naadje van de kous wil weten. Je kunt nu simpelweg niet alles weten, maar hier wilde ik natuurlijk meer van. Wat was er deze vakantie nu zo anders dan die van krap een half jaar daarvoor waar ik letterlijk de hele tijd jochies overal vandaan moest plukken en voor mijn gevoel geen tel rust heb gehad?

Lees ook: Smoesjes aan de kant! Elke dag tijd voor jezelf nemen kan echt!

Tijd voor jezelf nemen op vakantie

Het was de moeite van het onderzoeken waard kan ik je vertellen. Weten wat ik heb gedaan of juist niet heb gedaan, is kennis dat van pas gaat komen tijdens toekomstige gezinsvakanties. De allergrootste eyeopener was wel dat ik niets hoefde te doen. Het zal je verbazen, maar ook het idee van rust en tijd voor mezelf liet ik uit zelfbescherming los. Het zou er immers toch niet van komen met kleine kinderen die onze aandacht nog nodig hebben.

Ik moet niet overal mee naartoe.

Ik hoef niet alle dagen vol te plannen met leuke uitjes.

Het moet niet per se gezellig zijn.

Ik moet helemaal niks

Het is vakantie: er moet niks. Die instelling maakte dat ik mijzelf eens een keer niet verplichtte om samen met mijn dochter en partner te gaan zwemmen. Ik heb er een hekel aan, maar wurmde me toch altijd weer in een badpak omdat zij er zo blij van wordt. Ik vertikte het deze keer en zo kon het zomaar gebeuren dat ik heel zen met mijn bakkes in de zon zat met een drankje en iets te lezen.

De dochter? Die had het net zo leuk gehad als anders heb ik mij laten vertellen.

Lees ook: Doen! Hier krijg je meer energie van

Knop om

De lijn doortrekken naar andere zogenaamde moetjes bleek een fluitje van een cent. In plaats van alle dagen op rij iets gaan doen, lastten we om de dag een dagje niks in. Gewoon niks. Heerlijk! Het opgejaagde gevoel dat ik altijd had omdat ik zoveel mogelijk van de omgeving wilde zien verdween als sneeuw voor de zon.

Op vakantie is nu eenmaal geen knop om en voila het is meteen hier fantastisch! Ook op vakantie ben je het niet met elkaar eens, luisteren de kinderen niet en verlies je weleens je geduld. Het lijkt heel logisch, maar dit beseffen en accepteren maakte voor mij echt een wereld van verschil. Nu ik me minder druk maakte om dit soort dingen, was er meteen ook meer ruimte voor andere dingen. Tijd voor mezelf bijvoorbeeld.

Lees ook: Het mooiste cadeau voor een moeder

Ontspannen op vakantie met kleine kinderen

Die vakantie heb ik ervaren dat ontspannen en tijd nemen voor jezelf op een vakantie met kleine kinderen geen utopie is. Het kan echt! Om mijn ideale vakantie te krijgen moest ik alleen even mijn beeld van een ideale vakantie loslaten.


Tijd voor jezelf nemen op vakantie? Neem deze mee:

.