Er zijn 5 soorten van zelfzorg. Benut jij ze wel allemaal?

Wist je dat zelfzorg uit 5 dimensies bestaat? Onderdelen die allemaal evenveel (om en nabij) aandacht zouden moeten krijgen. Mix and match op deze manier de perfecte selfcare routine voor jezelf bij elkaar. Neem je op regelmatige basis voldoende tijd voor jezelf op al deze gebieden, is het resultaat er absoluut naar: meer energie in je lijf en meer ontspanning in je leven. Dit zijn de soorten van zelfzorg volgens The Gottman Institute:

Fysieke zelfzorg

De meest bekende vormen van zelfzorg is fysieke zelfzorg. Het zijn de rustgevende momenten in bad, het is gezonde voeding, het is onder een warm dekentje kruipen op de bank om een Netflix-serie te bingewatchen. Ook is het sporten. Kortom: gezonde voeding, voldoende beweging, genoeg rustmomenten en goede lichamelijke verzorging.

Fysieke selfcare boost: slapen. Ga vroeg naar bed, slaap uit of doe power naps. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft.

Emotionele zelfzorg

Nu nagenoeg niemand meer onbekend is met positieve affirmaties, mag ook emotionele zelfzorg niet klagen over gebrek aan aandacht. Uiteraard is het veel meer: je zorgt emotioneel goed voor jezelf door je mindset positief te beïnvloeden. Dit kun je op veel manieren doen. Wat past het best bij jou? Niet alleen positieve affirmaties zijn hier goed in te zetten, maar ook dankbaarheid. Hiervoor vul je een dankbaarheidsjournal in. Je grenzen herkennen en ze bewaken is ook een mooie. En wat dacht je van lief zijn voor jezelf; zelfcompassie.

Emotionele zelfzorg wat tevens niet misstaat in je interieur: maak een pronkplek. Alles wat je nodig hebt is een kaartenhouder, motiverende/inspirerende teksten en mooie accessoires om er een mooi plekje vol zingeving voor jezelf van te maken. Je visuele reminder aan je intenties.

Intellectuele zelfzorg

Daag je jezelf voldoende uit op intellectueel gebied? Vergis je niet; het betekent niet dat je een literair boek of iets dergerlijks moet gaan lezen. Gelukkig niet! Wel betekent het dat je jezelf blijft ontwikkelen, nieuwe dingen blijft leren en je geest actief houdt.

Laagdrempelig intellectuele selfcare inzetten: volg een workshop of probeer een nieuwe hobby uit. Vind het balans tussen je hersenen prikkelen en je lichaam laten rusten.

Sociale zelfzorg

Hoe groot is jouw sociaal vangnet? Zijn er voldoende mensen in je omgeving die voor je klaarstaan? Durf je een beroep op ze te doen? Hulp vragen is oké! Sociale zelfzorg is zowel tijd voor jezelf nemen op sociaal gebied als hulp vragen of bieden aan een ander. Ben je iemand die minder behoefte heeft aan sociaal contact? Je grenzen hierin bewaken is óók sociaal goed voor jezelf zorgen.

Random Act of Kindness: Geef een andere moeder eens een compliment. Gewoon zomaar.

Spirituele zelfzorg

Bij spiritualiteit denk je misschien meteen aan iets zweverigs en als dat niet je ding is, kun je daar op afknappen, maar dat hoeft niet. Ook religie is spiritualiteit. De kern van spirituele zelfzorg is dat je gelooft dat er iets groters is dan jezelf en daarmee in verbinding wilt komen. Een kaartje trekken, mediteren, maar ook wandelen in de natuur is een vorm van spiritueel goed voor jezelf zorgen.

Hoe vaak ben je alleen? Echt even alleen met jezelf en je gedachten. Plan van tijd tot tijd zo’n moment van stilte. Sta er desnoods een kwartier eerder voor op.

Verschillende soorten van zelfzorg

Was je al bekend met deze verschillende gebieden van zelfzorg? Kijk eens kritisch naar de tijd die je voor jezelf neemt. Welke vorm van zelfzorg is goed vertegenwoordigd en welke kan wel iets meer aandacht gebruiken? Het is belangrijk om een goede mix te maken en daarna te herhalen herhalen herhalen. Maak er een routine van die je goed in je (gezins)leven kunt inpassen. En plan het in. Want tijd heb je niet, die plan je.

Vond je deze blog leuk om te lezen? Dan kun je deze misschien ook waarderen:
* 5 Planners voor selfcare
* Zelfzorg is meer dan een avondje Netflix
* Meer energie en meer ontspanning door routines

Uitgelichte foto van Allie Smith op Unsplash

Like it? Pin it!

.
De waardering van tijdvoormama.nu bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 62 reviews.