Review Trello | Systeem om projecten te organiseren

Trello is simpel gezegd een systeem om projecten mee te organiseren. Ondanks dat Trello veel op de zakelijke markt wordt ingezet, zie ik juist ook voor de drukke allesregelende moeder veel voordelen. Ik ben niet minder druk, maar ik maak me wel minder druk. Dat is mij ook wel wat waard.

Wat is Trello?

Trello is een verzameling van borden, lijsten en taken waarmee je een groot project kunt opsplitsen in kleinere taken én de voortgang makkelijk kunt bewaken. Aan de hand van een voorbeeld zal ik later uitleggen hoe Trello precies werkt. Ik geef graag eerst wat suggesties waarvoor je Trello kunt gebruiken.

Projecten organiseren

  1. Verbouwing
  2. Feest
  3. Boodschappenlijst
  4. Cadeaulijst

Hoe werkt Trello

Trello kun je wel een beetje vergelijken met een tekstuele moodboard. Stel je wilt een verjaardagsfeestje organiseren voor je kind. Er moet van alles gebeuren om het goed voor te bereiden. In Trello zou je het zo kunnen aanpakken:

Bord aanmaken

Je start met het aanmaken van een bord. Dat bord krijgt de naam van je project.

In dit geval: Feestje Clara

Lijsten maken

Op dat bord plaats je weer lijsten. Lijsten kun je ook wel zien als kolommen.

Goede lijsten voor een feest zouden kunnen zijn: Brainstormen, maken, kopen, afgerond

Kaarten bedenken

Onder deze lijsten plaats je weer kaarten. Kaarten kun je zien als rijtjes onderwerpen in een kolom.

Voorbeelden van kaarten: taart, uitnodigingen, versieringen, locatie

Taken organiseren met kaarten

In die kaarten gebeurt het allemaal. Daarin kun je aantekeningen maken, een checklist opstellen, maar ook desgewenst een deadline instellen. Alle kaarten die ik hierboven als voorbeeld noemde, kun je plaatsen onder de lijst “brainstormen“. Een mooie startpositie.

In de kaart van de taart kun je dan bijvoorbeeld brainstormen over de smaak die de taart moet krijgen. Stel je maakt de taart zelf, dan zou je een checklijst kunnen aanmaken met de verschillende ingrediënten. Omdat je uit de brainstormfase bent, verplaats je de kaart dan naar de lijst “maken“. Als de taart klaar is, kan hij weer naar de lijst “afgerond”.

Organiseren met Trello

Onlangs probeerde ik aan iemand uit te leggen wat Trello is en hoe het werkt. Dat was nog knap lastig kan ik je vertellen. Dus ik hoop dat mijn uitleg verhelderend is en/of uitnodigend genoeg om het gewoon eens een kans te geven. Want het mooie is, is dat je bij het aanmaken van een account er zo doorheen geloodst wordt door middel van een tutorial.

Uiteindelijk is het allemaal helemaal niet moelijk, maar het is vooral in het begin even anders werken dan je waarschijnlijk gewend bent. In Trello kun je ook samenwerken met een team. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een vrijgezellenfeest. Let wel op dat je je borden altijd besloten houdt. Ik kom regelmatig bij het Googlen openbare (bedrijfs)borden tegen met gevoelige informatie. Lijkt me niet de bedoeling!

Review Trello

Ik hoef je vast niet te vertellen dat ik razend enthousiast ben over Trello om mijn taken mee te organiseren. Trello is te gebruiken als app, maar ook via een internet browser. Het is in beginsel gratis, maar er zijn betaalde uitbreidingen mogelijk; de zogenaamde power-ups. Zeker bij niet zakelijk gebruik kun je prima toe met de gratis versie. In de wirwar van alle taken die ik moet uitvoeren, geeft Trello mij overzicht.