Planning mislukt? Dat komt hierdoor!

Hoe komt het dat je planning mislukt?

Neem je een keer de tijd en moeite om een heuse planning te maken, kom je aan het eind van de week tot de conclusie dat van die planning bar weinig terecht is gekomen. Herkenbaar? Irritant vooral, vind je niet? Omdat ik er van overtuigd ben dat een goede planning bijdraagt aan meer balans in je leven, ben ik naar mijn eigen gedrag gaan kijken: Hoe komt het dat mijn planning mislukt? Uit dit mini-onderzoekje sprongen overduidelijk 3 redenen hiervoor uit.

Planning is niet realistisch

Met een ambitieuze planning is in de basis niets mis, maar het moet wel realistisch zijn. Anders wordt het een plan to fail. Daar wordt niemand vrolijk van. Een eerste stap bij het maken van een realistische planning is inzicht in hoeveel tijd je kwijt bent aan de punten op je to do lijst. Dit inzicht kun je heel simpel krijgen door het een tijdje steeds bijhouden van hoeveel tijd iets kost om af te ronden. Deze kennis komt je later heel goed van pas.

Het is niet belangrijk genoeg

Je zult het je misschien niet meteen realiseren als je jezelf ineens scrollend door Facebook betrapt, maar je bent niet lui. Alleen datgene wat je eigenlijk moest doen is kennelijk niet belangrijk genoeg voor je. Jezelf motiveren om het te doen en van je lijstje te kunnen strepen, kan lastig zijn. Wat onder andere kan helpen, is je niet focussen op de taak zelf, maar op hoe je je zou voelen als je er klaar mee bent.

Er komt teveel tussendoor

Een ander afleidende factor zijn taken die ineens tussendoor komen. Het kan van buitenaf komen door bijvoorbeeld een e-mail, maar zelf kun je ook hiervoor zorgen. Je was van plan om alleen de bedden af te nemen, maar besluit dat je kledingkast eigenlijk ook wel een rommeltje is dat NU opgeruimd moet worden. Eerlijk? Ik word altijd heel blij van een plotselinge opruimwoede, maar het kost allemaal tijd die je niet had ingepland.

Waarom je planning mislukt

Met een goede planning zorg je ervoor dat je alles wat moet en alles wat je wilt, gecombineerd kunnen worden. Het geeft je overzicht, enigzins controle over je dag en uiteindelijk draagt het bij aan balans in je leven. Maar wat als je planning je meer kopzorgen dan rust geeft? Als aan het einde van de dag blijkt dat er niets van je planning is terechtgekomen, kijk dan waar het aan ligt. Het zou zomaar kunnen dat je planning niet realistisch is of één van de andere punten die ik schets. Als je de oorzaak weet, kun je die aanpakken. Je tijd is dat zeker waard.


Leestip Top 3:

Like it? Pin it!