Meer rust in mijn chaos met een planner voor het huishouden?

‘You can do anything, but not everything’ is een mooie quote die wat mij betreft de spijker op z’n kop slaat. Ik wil veel doen, maar kan niet alles doen. Er delft vaak iets het onderspit en lange tijd was dat het huishouden. Het is niet bepaald mijn hobby, maar te weinig tijd aan besteden is niet fris. Het afgelopen jaar zette ik al het huishoudschema van Firma Huishouden in, maar dat bracht me niet alles waar ik op hoopte. Met de nieuwe ongedateerde planner voor het huishouden (die ik ontving voor een review) ga ik 2020 met iets zwaarder geschut in.

Firma Huishouden

Laat ik eerst beginnen met een korte introductie van Firma Huishouden. Aan het hoofd hiervan staat Helga en het is haar missie om jou te helpen met het bestieren van je eigen firma; het huishouden. Dit doet ze onder andere door middel van blogs, challenges en haar alom befaamde (én gratis) huishoudschema. De methode van Helga, dagelijks een beetje doen zodat het beheersbaar blijft, kan inmiddels (getuige het aantal leden van haar Facebookgroep) rekenen op duizenden fans.

Huishoudschema gebruiken

Ik schaar mij ook onder haar fans. In theorie is het namelijk een prachtig plan, maar de praktijk viel mij een beetje tegen. Ik vond het schema pittig in combinatie met het werken buitenshuis. Desalniettemin pikte ik er wat uit en ging daarmee aan de slag. Ik bedacht een schemaatje voor tussen het avondeten en het naar bed brengen van de kinderen in. Het plan was om dat steeds uit te breiden naar meer, maar de afgelopen maanden ben ik een beetje blijven hangen. Enerzijds tevreden met het al behaalde resultaat, anderzijds te lui om door te pakken.

Lees ook: Zondag routine voor een goed begin van je week

Nieuwe voornemens

Nu met het nieuwe jaar in zicht heb ik, zoals altijd, doelen, wensen en voornemens geformuleerd. Eén van die wensen is een haalbaar schema voor het huishouden én voldoende motivatie om dat schema vol te blijven houden. En ik denk zomaar dat de Huishoudplanner van Firma Huishouden mij hierbij kan gaan helpen.

Planner voor huishouden

Ik ben gek op planners en gebruik er minimaal twee per jaar. Ik ben wat dat betreft een beetje wispelturig, maar mede door deze gekke tic keek ik enorm uit naar de Huishoudplanner. Toen hij binnenkwam en ik het doorbladerde duurde het even voor het kwartje viel. Dit is een planner waar je even voor moet gaan zitten, maar als je die tijd er voor neemt, betaalt zich dat dubbel en dwars terug.

Dat zeg ik uiteraard uit ervaring. Inmiddels heb ik een aantal keer doorgebladerd en ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan.

Hoe werkt de Huishoudplanner?

Als je eenmaal doorhebt wat de bedoeling is, is het een koud kunstje om je planner in te richten voor gebruik. Er is ruimte voor het opschrijven van je doel en om een stappenplan te maken om dit doel te bereiken. Mijn persoonlijke doel is het maken van een schema waarbij ik meerdere keren per week aandacht aan het huishouden besteed. Omdat ik vanaf 1 januari fulltime ondernemer ben en vanuit huis werk, gaat het denk ik makkelijker zijn om hierin een flow te creëren. Uiteraard is er ook plek om je eigen routine samen te stellen en te noteren.

Indeling Huishoudplanner

De motivatie om deze routine daadwerkelijk te gaan volhouden zal ik waarschijnlijk merendeels halen uit de twee checkboxen waarin je dagelijks kunt aangeven dat je je ochtend- en avondroutine hebt uitgevoerd. Om goed overzicht te krijgen en te houden over de taken die je hebt gedaan en nog moet doen, begint elke maandtab met een totaaloverzicht van alle week- maand- kwartaal- en jaartaken.

Na dit totaaloverzicht vind je de weekbladen. De Huishoudplanner is een ongedateerde en verticale planner met tijdsaanduiding. Hoewel ik eerst niet hield van ongedateerde planners, vind ik het nu ideaal. Zo kan ik op elk moment starten, maar ook stoppen met een planner en eventueel weer de draad oppakken. Iets wat ik erg fijn vind omdat ik hou van de afwisseling.

Verticale weekplanner

De weekplanning, vijf in totaal per maand, beslaat twee pagina’s en loopt van maandag tot en met zondag waarbij het weekend minder ruimte heeft en geen tijdsaanduiding heeft. Op de overige dagen begint de tijdsaanduiding om 7 uur en eindigt ook om 7 uur, maar dan in de avond. Mijn eerste indruk is dat dit wat vroeg is. Als ik ‘s avonds afspreek met vriendinnen is dat vaak om 8 uur of zelfs later, maar ik snap dat het qua ruimte lastig is om dit kwijt te kunnen. Er is namelijk elke dag ook een open vak die je naar eigen inzicht kunt gebruiken. Ik denk aan een quote, belangrijke notitie, leuke plannerstickers of een stukje reflectie van je dag.

De weekplanning heeft ook ruimte waarin je een maandkalender kunt maken, drie prioriteiten en een doel van de week kunt opschrijven. Tot slot heeft elke week een motiverende quote en ruimte voor je weekmenu inclusief boodschappenlijstje.

Nieuwe planner voor 2020

Concluderend kan ik wel stellen dat mijn eerste indruk positief is. De planner is erg compleet en lijkt er één waar je in de praktijk goed mee uit de voeten kunt. Ik kijk er in elk geval erg naar uit om het in gebruik te gaan nemen en meer rust in de chaos te creëren. De handvatten om je eigen routine in het huishouden samen te stellen en het stokje achter de deur om deze ook echt uit te voeren, stel ik nu al erg op prijs. En mocht ik weer een keer afglijden is er altijd nog de snelle reset checklist waarmee je binnen een week de boel weer op de rit kunt krijgen. In het nieuwe jaar zal ik na een tijdje mijn ervaringen delen in een nieuwe blog.

Lees ook: Een nieuwe gewoonte aanleren (+ gratis habit tracker)

Fijn aan de Huishoudplanner:

  • ongedateerde ringband planner
  • verticale weekplanning met tijdsaanduiding
  • overzicht met huishoudelijke taken
  • checkboxen voor motivatie en overzicht
  • ruimte voor budgetteren en besparen
  • maandelijkse reflectie
  • lijst voor verjaardagen
  • reset checklist
  • twee pictogram stickervellen

Tip: Vul je routineblad en de snelle reset checklist met potlood of een uitwisbare pen in zodat je deze later kunt aanpassen of hergebruiken.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Gebruik dan deze afbeelding.