Meer energie en meer ontspanning door routines

Er wordt alsmaar gepleit voor meer me-time (jeuj!), maar ik denk niet dat het probleem is dat we als moeders geen tijd voor onszelf hebben. Wel ben ik er van overtuigd dat de kwaliteit van die tijd vaak ondermaats is. Mijns inziens is het probleem alle keuzes die we onszelf geven. Gelukkig is de oplossing makkelijk: routines.

Waarom routines

Elke keer met jezelf in discussie gaan, kost energie. En je energie is uitputtelijk. Het is dan op z’n minst wrang te noemen dat het je energie kost om jezelf toe te zetten tot het doen van dingen die juist die energiepijl weer omhoog krikken. Het zal je vast niet verbazen dat je soms toch liever op de bank ploft dan een rondje te gaan hardlopen. Wat als je jezelf die keuze niet geeft? Dat is precies wat je met een routine doet. Het is een afspraak die je, bij voorkeur zwart op wit, met jezelf maakt. Door jezelf de keus te ontnemen, doe je vaker wat je echt wilt doen.

Wat leveren routines je op?

Als het gaat om de invulling van tijd voor jezelf, zou het mijns inziens een soort balans moeten zijn tussen jezelf passief vermaken en bewust aandacht besteden aan jezelf. De uitkomst van je wensen in een routine gieten is meer ontspanning in je leven en meer energie in je lijf. Of het nu een handwerkje afmaken is, aan een fotoboek beginnen, sporten, mediteren, lezen of vroeg naar bed gaan is, maakt dan niet uit. Het gaat er om dat je vaker doet wat je echt wilt doen. In plaats van uit vermoeidheid voor de gemakkelijke weg gaan, doe je meer waarvan je blij wordt, waar je echt van uitrust of juist van oplaadt.

Een routine maken

Als je niet tevreden bent met de tijd die je voor jezelf neemt of vindt dat er ruimte is voor verbetering dan kun je aan de slag met een selfcare routine. Of juist met een routine voor het huishouden zodat het doen er van je minder tijd en energie kost. Zet, met pen en papier in de aanslag, eerst je wensen op een rij. Kijk daarna wat voor ritme je kunt creëren zodat je aan je doelen kunt werken.

Zo had ik zelf als wens om vroeger naar bed te gaan, kwalitatief betere me-time én vermindering van mijn mobiele telefoongebruik. Ik heb mijn routines uitgebreid waardoor ik aan al deze wensen kan werken. Ik ben nu aan het testen wat het mij oplever als ik mijn mobiel niet mee naar bed neem.

Lees ook: Hoe verslaafd ben jij aan je mobiel? Doe de quiz!

Meer energie en meer ontspanning

Niet alleen baby’s gedijen goed bij rust, reinheid en regelmaat. Ook moeders hebben er baat bij. Met regelmaat in de vorm van routines komt het met de rest ook goed.

Prioriteit nummer 1 voor mij is nu het vinden van een ouderwetse wekker ter vervanging van mijn telefoon. In 2005 heb ik ‘m nog ergens gezien. Ik weet het zeker!

Like it? Pin it!