Leuke dingen doen in Rotterdam (tijdens het Eurovisie Songfestival)

Wat een tof nieuwtje was het dat het Eurovisie Songfestival dit jaar in Rotterdam wordt gehost. Van 11 tot en met 16 mei 2020 zijn er diverse shows waar je bij aanwezig kunt zijn. Menig fan heeft zijn kaartje al op zak en eventueel een verblijfplaats geregeld. Het is een beetje jammer van de prijzen die de lucht in zijn geschoten, maar van je verblijf in Rotterdam ga je sowieso geen spijt krijgen. En dat zeg ik niet alleen omdat ik er, tot 4 jaar geleden, nog woonde. Rotterdam is een bruisende en erg culturele stad waar je je niet zult vervelen. Blijf je één of meerdere nachtjes dan heb ik een aantal tips voor leuke dingen die je hier kunt doen. Handig voor tijdens het Eurovisie Songfestival, maar niet eigenlijk altijd handig voor een bezoek aan het Rotterdamse.

Eurovisie Songfestival Rotterdam

Het Songfestival zelf wordt gehouden in Ahoy. Dit is gelegen in Rotterdam Zuid en uitstekend bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Winkelcentrum Zuidplein ligt op een steenworp afstand, maar ik heb een paar adresjes die het zeker waard zijn om een beetje dieper Rotterdam in te trekken. Hoewel de Markthal, Euromast en de kubuswoningen alom geprijsd worden in menig reisgids, heb ik andere tips.

Lees ook: Romantische B&B in Gelderland

Cultuursnuiven in het Museumpark

Is een beetje cultuur wel aan jou besteedt, dan kun je een bezoek aan het Museumpark niet overslaan. Maar liefst 6 musea grenzen aan dit park: Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de Kunsthal, Museum Boimans van Beuningen, Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum en Huis Sonneveld. Met een combiticket kun je ze allemaal bezoeken, maar het programma bekijken en hier een keuze uitmaken is ook zo gek nog niet.

Van alles (en dan nog wat) in de Witte de Withstraat

Als er een straat in Rotterdam is waar het leeft en bruist is het de Witte de Withstraat wel. Allang niet meer alleen bekend om dat hele bekende kroegje (de Witte Aap) uit de Lonely Planet, maar ook geliefd om de sfeer en talloze mogelijkheden om een hapje te eten, een drankje te doen en leuke galeriën te bezoeken. En natuurlijk om een dansje te wagen.

Struinen op de Swan Market

Een bezoek aan de Swan Market vergeet je niet gauw. Deze lifestyle markt biedt creatieve ondernemers een dankbaar podium. Hier moet je zijn voor vintage items, handgemaakte sieraden, unieke producten voor de babykamer en ander creatief moois. Het eten is goed en de muzikale omlijsting nog beter. Een bezoek aan Swan Market is een middag well spent. Nu zag ik op de agenda dat er tijdens het Eurovisie Songfestival helaas geen editie is van Swan Market, maar laten ze nu ook een winkeltje hebben. COLLECTIV. by Swan is een conceptstore met het aanbod van circa 40 creatievelingen en vind je op Oude Binnenweg 137.

Lees ook: Zo haal je alles uit een romantisch weekendje weg

Mooi groen is niet lelijk

Wist je dat Rotterdam het groenste stad is van Nederland? Toen we er nog woonden, noemde ik het dichts bijzijnde park, Het Park, altijd onze achtertuin. Heerlijk om rondjes te hardlopen, gewoon een rondje te lopen of met lekker weer een kleedje uit te slaan. En als je echt mazzel hebt, pak je nog een fijne festival mee ook. Naast Het Park (ook wel Euromastpark genoemd) is Rotterdam ook Vroesenpark, Het Kralingse Bos en het Zuiderpark rijk. Laatstgenoemde is overigens dichtbij Ahoy.

Evenementen in Rotterdam

Behalve zo nu en dan het Eurovisie Songfestival (dit jaar voor de 4e keer) organiseren, zijn er meer toffe evenementen die Rotterdam aandoen. Denk aan het Zomercarnaval, North Sea Jazz, Museumnacht010, het IFFR en Motel Mozaïque. En dan zijn deze maar een greep uit alle Rotterdamse festivals.

Leuke tips Rotterdam

Ontzettend leuk dat Nederland, en Rotterdam in het bijzonder, dit jaar het Eurovisie Songfestival mag organiseren. Heb je een kaartje op zak en wil je meer uit je verblijf in Rotterdam halen? Met deze 5 tips voor leuke activiteiten in Rotterdam heb je al een aantal leuke opties.

Handige adresjes:

  1. Let op dat je je tickets voor het festival via het officiële verkooppunt bemachtigt.
  2. Time to Momo is mijn favoriete reisgidsen titel. Met plattegrondjes, een kaart, diverse wandelroutes én de nodige tips op het gebied van slapen, uitgaan, eten en drinken zijn de gidsen erg compleet. Wil je nog beter voorbereid op reis? Ze hebben ook een Rotterdamse reisgids.
  3. Rotterdam Tourist Information voor praktische informatie over de stad.