Kleuren voor volwassenen een zen moment

Kleuren is niet alleen voor kinderen. Steeds meer volwassenen kleuren in speciale kleurboeken voor volwassenen. Kleurboeken voor volwassenen zijn enorm populair. Maar waarom is kleuren zo populair onder volwassenen?

Waarom kleuren voor volwassenen?

Kleuren is een perfecte hobby om alleen te doen maar ook om samen aan de eettafel met je kinderen te gaan zitten. Kleurboeken en kleurtjes erbij en samen als gezin ontspannen. Je hebt niet veel nodig om aan de slag te kunnen met kleuren, noch veel geld er aan uit te geven. En alleen daarom al is kleuren een hobby die niet mag ontbreken.

Kleuren kan je in een adem noemen met mindfulness. Net als vele hobby’s zorgt het voor een moment van ontspanning even onthaasten aan de dagelijkse beslommeringen. Maar kleuren is voor veel meer dingen goed.

Fijne motoriek

Kleuren traint je handen en daarmee je fijne motoriek. Voor kinderen en volwassenen waarbij de fijne motoriek niet goed is… is kleuren en tekenen een goeie oefening. Het is een training voor je hersens, spieren en vingers.

Voor mij als reumapatiënt die vooral de reuma in haar handen heeft zitten is dit soms best een uitdaging. Soms moet ik stoppen omdat mijn handen te veel pijn gaan doen. Toch blijf ik er mee doorgaan. Het houdt mijn spieren en gewrichten soepel in mijn handen.

Zen moment

Door te kleuren ben je geconcentreerd bezig en daarmee vervang je eventueel negatieve gedachtes voor rust. Kleuren kan een goeie vervanging zijn voor mediteren. Lukt mediteren niet maar wil je wel een zen moment creëren dan is kleuren echt iets voor jou.

Door bezig te zijn met kleuren en alleen met kleuren gaan alle negatieve gedachtes weg. Je bent gefocust bezig en daarmee dwing je je geest om niet te denken aan negatieve gedachtes.

Als mama met een druk actief leven kan het onthaasten aan het mama zijn soms fijn zijn. Alles draait tijdens het kleuren om jou en de kleuren die samen een kleurplaat inkleuren tot een mooi geheel.

Kleuren naar een hoger niveau

Kleuren op een kleurplaat of in een kleurboek kan je naar een hoger niveau brengen door er diepte in aan te brengen. Speel met licht en donker, schaduw en glans. Dit maakt het kleuren nog uitdagender. Je zal dan nog meer gefocust bezig zijn. Ik ben bij lange na geen expert in kleuren. Maar wel een expert in een zen mama zijn als ik kleur …….. en daarna.

Doordat ik tot rust kom kan ik ook een leukere mama zijn voor mijn kinderen.

Hoe breng je kleuren naar een hoger niveau?

Bedenk waar je lichtbron zich begeeft. Vanuit die positie zal je kleurplaat altijd lichter zijn en aan de andere kant donkerder. Gebruik desnoods een lamp en een voorwerp ervoor. Zie je hoe de schaduw valt over het voorwerp? Zo kleur je…. Met dit in je achterhoofd.

Kleur met een lichte kleur de kleurplaat in. Je weet nu waar je lichtpunt zit en waar het donkerder is. Kleur het deel dat donkerder is nu in met een donkerdere kleur. Sommige mensen gebruiken graag high lights door wit te laten waar het licht direct op schijnt. Zoek wat jij mooi vindt en graag mee werk. Ik gebruik high lights niet zo vaak en als ik het dan kleur, dan breng ik het meestal achteraf aan met een witte pen.

Tip:

Pak een vel wit papier of een kladblok. Pak al je kleurpotloden en stiften. Kleur met al je materiaal een klein stukje op het papier. Zo heb je alle kleuren bij de hand. Als je aan het kleuren bent en je zoekt een kleur, zie je direct of je die kleur hebt. Kleuren kan met verschillende materialen. Gebruik niet de kinder kleurpotloden die geven niet of nauwelijks pigment af. Dit gaat je frustreren. Koop iets meer kwaliteit. Dat hoeft echt niet meteen potloden van €3,- per stuk te zijn. De betere kleurpotloden van Brynzeel of de Action zijn een prima start. Vind je kleuren leuk kan je altijd sparen voor duurdere kleurpotloden.

Een leuke bijkomstigheid van kleuren is dat je op elk gewenste moment kan stoppen met je kleurplaat om een andere keer weer verder te gaan. Ook als je maar heel even de tijd is kan het al helpen om even tot jezelf te komen.

Dussss…. ga naar de winkel en koop kleurpotloden en een kleurboek en zorg voor jouw zen momentje.