Hoppa! Zo pak je het huishouden aan

Zit jij niet helemaal lekker als het om je heen een ontplofte speelgoedbende is, de was niet eens meer in de wasmand past en de wc wel een sopje kan gebruiken? Dat snap ik! Tijd voor jezelf nemen moet goed voelen en geen guilttrip. Heb je niets aan. Hoewel ik vind dat je me-time soms zeker boven het huishouden mag verkiezen, deel ik graag wat mij helpt om de boel beheersbaar te houden.

Goed genoeg is perfect

En het eerste deel heeft niets met schoonmaken te maken. Wel met je mindset. Als ik je vertel dat je nooit klaar bent in huis, ben je het vast met me eens. Er is áltijd wel iets te doen. Wanneer is het goed genoeg voor jou? Voor mij is dat bijvoorbeeld als de benedenverdieping aan kant is. Dan kunnen de slaapkamers boven nog zo’n rommeltje zijn, als ik toe ben aan een avondje bankhangen dan doe ik dat. Goed genoeg is immers perfect!

Wanneer is het goed genoeg voor jou?

Structurele oplossing

Maar om niet te struikelen over het wasgoed en in paniek te raken als iemand onaangekondigd voor de deur staat, zul je natuurlijk wel een echte oplossing moeten bedenken. Eentje waarbij je structureel het huishouden aanpakt. Dat geldt ook als je een schoonmaker hebt. (Een schoonmaker maakt namelijk schoon. Het is wel zo lief als jij al opgeruimd hebt voor hij of zij komt.)

Lees ook: Welke hulp kan jij goed gebruiken?

Ritme en regelmaat

Die oplossing is een ritme vinden waardoor je regelmatig aan de slag gaat in het huishouden. Zo simpel en tegelijkertijd zo lastig. Wat mij, en jou waarschijnlijk ook, tegenhoudt zijn gedachtes. Bedenken dat je ergens geen zin in hebt bijvoorbeeld. Hoe vaak bedenk jij je ‘s morgens dat je geen zin hebt om je tanden te poetsen? Waarschijnlijk bijna nooit. Het is een ingesleten gewoonte waarbij je niet hoeft na te denken over hoe, wat en waarom. Je doet het gewoon.

Ook het avondritueel met je kind(eren) is helemaal ingesleten. Als je dat gegeven nou eens loslaat op andere dingen zoals het huishouden? Kun je dan een dagelijks ritme bedenken waardoor je elke dag iets aan je huishouden doet in plaats van alles op die paar vrije dagen? Denk je dat het je zal helpen?

Firma Huishouden

Ik denk het wel! Deze oplossing heb ik overigens niet zelf bedacht, maar is geïnspireerd op het (gratis) Huishoudschema van Firma Huishouden. Gezien het enthousiasme hiervoor in haar Facebookgroep helpt het al veel vrouwen. Ik ben dan ook stikbenieuwd naar haar Huishoudplanner. Het is een combinatie van een planner en de schema’s ineen. Download een schema of bedenk er zelf één en ga aan de slag. Eenmaal een fijn ritme te pakken, kost het huishouden je minder energie.

De baas in huis

Deze “kleine beetjes vormen een hoop-methode” grijp ik van harte aan om de baas over het huishouden te blijven. Lukt dat altijd? Welnee! Maar voor een aantal huishoudelijke taken heb ik nu een superfijn ritme te pakken waardoor die in elk geval gedaan worden. En zo breid ik dat langzaam uit. Rome is ook niet in één dag gebouwd.


Top 3 Leestips:

Wil je dit bericht bewaren op Pinterest? Dat kan heel makkelijk met deze afbeelding.