Hoe vaak moet je iets voor jezelf doen?

Vooropgesteld dat ik vind dat niets MOET, heb ik zeker wel een mening over de kwantiteit van je me-time. Hoewel nog niet alle moeders óók hun eigen belangen voorop stellen, is daarin zeker een positief geluid te horen. Begrippen als selfcare voor moeders, tijd nemen voor jezelf en me-time hoef je echt niet meer uit te leggen. Maar hoe vaak moet je nu iets voor jezelf doen?

Wat is selfcare?

Hoewel ik me er van bewust ben net gesteld te hebben een begrip als selfcare niet te hoeven uitleggen, wil ik juist toch wel daarmee beginnen. Ik merk dat iedereen daar een andere voorstelling van heeft. Om de gedachtegang achter mijn antwoord te volgen, is het nodig om te weten hoe ik selfcare interpreteer.

Selfcare is (h)erkennen wat je fysiek, mentaal en emotioneel nodig hebt en daar bewust aandacht aan schenken. Het is meer dan een maskertje nemen, het is meer dan een Netflix marathon en het is meer dan een positieve quote er tegenaan gooien.

Wat is het dan wel? Selfcare (of zelfzorg zoals ik het het liefst noem) begint wat mij betreft met weten op welke vlakken je dit kunt doen. Er zijn namelijk 5 soorten zelfzorg; intellectuele, fysieke, emotionele, spirituele en sociale zelfzorg. Ik noem het ook wel het zelfzorgbuffet. Je kan van alles net zoveel opscheppen als dat je lekker vindt. Welke activiteiten bij welk soort horen, kun je in dit artikel over de verschillende soorten zelfzorg lezen. Voor een lekker maaltje schep je bijpassende, maar vooral gevarieerde, gerechtjes op.

Hoe vaak me-time?

En dan mijn antwoord op de hamvraag: Zelfzorg pas je wat mij betreft structureel toe, het liefst dagelijks! Ik begrijp dat je niet elke dag tijd en zin hebt om bijvoorbeeld naar de spa te gaan. Daarom is dat buffet ook zo handig. Er is elke dag wel iets uit te kiezen en in te plannen in je dag.

Tijd heb je niet, die plan je

Of het nu schrijven in een journal is, uit een boek lezen, hobby’en, een rondje wandelen, je week voorbereiden in je planner, een moment van stilte inlassen; elke dag tijd nemen voor jezelf kan. Zelfs nee zeggen tegen iemand en op tijd naar bed betekent goed zorgen voor jezelf.

Van moeten naar willen

Wat ik evengoed belangrijk vind aan structureel aandacht besteden aan je behoeftes, is dat je het zelf graag wilt. Als het een noodzakelijk kwaad wordt, weer een to do op je lijstje die je eerder stress dan rust geeft, schiet het zijn doel voorbij. Merk je dat bij jezelf op? Ga bij jezelf dan weer te rade waarom het überhaupt belangrijk is voor je. Het antwoord zou niet moeten zijn omdat de bladen of mensen op social media dat zeggen. Hoe wil jij je graag voelen? Wat past bij jou en je leven? Wat zou je graag WILLEN veranderen en wat heb je daarvoor nodig?

Kwantiteit en kwaliteit

Vaak is het zo dat kwaliteit wordt verkozen boven kwantiteit. Laat het bij zelfzorg, naar mijn mening, even belangrijk zijn. Door niet alleen zo nu en dan een quick fix toe te passen, maar als het ware structureel onderhoud, voel je je energieker en veel meer ontspannen. Oók in het moederschap. Een uitgeruste moeder kan nu eenmaal veel meer hebben.

Met de juiste informatie over wat onder zelfzorg valt, kan iedereen een mix maken van wat fijn en goed voelt. Met een goede planning en misschien wel een selfcare routine kun je het zeker ook in je dagelijks leven integreren. Het begint bij willen, de rest volgt dan vanzelf.


Top 3 Leestip:

Like it? Pin it!