Hoe maak je Happy Stones? – Met stappenplan

Hoe maak je Happy Stones stappenplan

De afgelopen maanden hebben we van diverse noden deugden weten te maken. Zo zijn er verschillende hobby’s, voornamelijk in de creatieve hoek, die meer dan ooit op belangstelling kunnen rekenen. Stenen beschilderen, ook wel Happy Stones genoemd, is er zo een. Initiatieven als Kei tof verspreiden niet alleen de stenen, maar ook een beste portie vrolijkheid over het hele land. Hoe maak je Happy Stones? In deze blog lees je niet alleen wat Happy Stones zijn, maar ook hoe je ze maakt en hoe je aan de benodigdheden komt.

Wat zijn Happy Stones?

Happy Stones zijn stenen die door mensen beschilderd worden en op diverse plekken in de natuur worden achtergelaten zodat andere mensen die weer kunnen vinden.

Er was en is heel veel niet mogelijk, maar wat wel kan is wandelen. Het betekent voor velen een moment van rust, meer zien dan alleen de binnenkant van je huis, maar ook kinderen die de hele dag binnen zitten even “uitlaten”.

Hoe en met wie het achterlaten van de stenen is ontstaan is mij niet duidelijk, maar wat ik wel weet is dat het positiviteit verspreidt. Mensen die elkaar helemaal niet kennen met elkaar verbindt. Zomaar even een blokje om krijgt een doel; stenen zoeken en/of verstoppen!

Wat heb je nodig om stenen te beschilderen?

Om Happy Stones te maken, heb je het volgende nodig:

Stenen kun je tijdens je ommetjes verzamelen, maar je kunt ze ook in grote aantallen kopen bij tuincentra. Ze worden meestal Beach Pebbles genoemd en alles tussen de 30 en 80 mm is gangbaar om te beschilderen. Heb je liever een klein aantal? Tijd voor mama verkoopt losse stenen voor Happy Stones.

Hoewel acrylverf absoluut geschikt is, raad ik je aan om acrylstiften te gebruiken. Hier kun je namelijk nauwkeuriger mee werken. Er zijn diverse merken stiften, maar Posca en Edding zijn favoriet als het gaat om kwaliteit. Verfstiften zijn in diverse diktes te krijgen. Ik adviseer om te starten met de diktes PC1MR, PC1MC en PC3M van Posca en Edding-400 1mm en de Edding-3000 1,5-3mm. Met deze diktes kun je zowel grote vlaktes inkleuren als fijne details tekenen en teksten schrijven.

Hoe maak je Happy Stones?

Hieronder vind je een stappenplan om stenen te beschilderen.

Voorbereiding

 • Stenen wassen.
  Was de stenen en laat ze goed drogen. De Beach Pebbles uit het starterspakket Happy Stones (op het moment niet leverbaar) van Tijd voor mama zijn al voor je gewassen.
 • Bewerk je steen met een primer.
  Optioneel breng je een laag primer aan. Je kunt hiervoor Gesso gebruiken.
 • Bepaal wat je gaat tekenen.
  Bedenk van te voren wat je gaat tekenen of schrijven. Op dit Pinterest bord van Tijd voor mama kun je ideeën opdoen.
 • Breng een basislaag aan.
  Ook deze stap is, net als de primer, optioneel. Afhankelijk van je ontwerp en je steen kan het verstandig zijn om een basislaag aan te brengen. Door een basislaag komen de kleuren of tekst die je gaat gebruiken mooier uit. Dit doe je door heel simpel de steen helemaal in te kleuren met een lichte of juist donkere kleur acrylstift of acrylverf. Let op: Heb je een witte primer gebruikt zoals gesso dan heb je al een witte laag.

Hoe stenen schilderen

 • Teken je ontwerp met potlood op de steen tot je helemaal tevreden bent.
 • Trek het daarna over met acrylstiften (voor eerste gebruik echt heel goed schudden) of acrylverf. Uiteraard kun je ook meteen met stift of verf aan de slag. Acrylstift droogt snel waardoor je vrij vlot meerdere lagen (in verschillende kleuren) over elkaar kunt aanbrengen.
 • Er zijn op Facebook veel regionale groepen te vinden waar je hints kunt geven over waar je stenen liggen of juist gevonden stenen kunt posten. Ben je aangemeld bij een groep? Schrijf op de achterkant van je steen dat de steen gepost kan worden op Facebook en in welke groep. Zo zie je waar je stenen terechtkomen. Extra leuk!
 • Klaar? Laat het goed drogen. Hoe meer lagen hoe langer laten drogen. Steen goed droog? Spuit of lak vernis over de steen om je tekening te fixeren. Als je deze stap te vroeg doet, dan loopt je tekening uit. Hierna opnieuw goed laten drogen.

Spelregels Happy Stones

Is je steen goed droog? Verstop deze tijdens een wandeling en tover hiermee een lach op het gezicht van de gelukkige vinder. Als je een steen gevonden hebt, mag je deze houden of opnieuw laten zwerven.

Gebruik geen items die los kunnen komen om je steen op te leuken zoals wiebeloogjes en glitters. Ook is het niet de bedoeling om een steen in een plastic zakje te doen ter bescherming. Hiermee kun je namelijk schade aanbrengen aan de natuur en dat is het laatste wat we willen toch?!

Happy Stones maken

Zoals je ziet is het maken van Happy Stones niet ingewikkeld. Met een paar mooie stenen en de juiste stiften kom je een heel eind. Bij het zoeken naar inspiratie zul je de prachtigste stenen voorbij zien komen. Laat de moed je hier niet van in de schoenen zakken. Laat je hart spreken en je zult de hart van een ander raken.

***

Wil je zelf stenen beschilderen? Koop hier een starterspakket met alle benodigdheden. Zijn alleen je stenen op? Hier shop je losse stenen van het type Beach Pebbles. (Op het moment beide uitverkocht)