Hoe kun je meer tijd maken om te lezen?

Hoe kun je meer tijd voor jezelf maken. Open geslagen boek met kop dampende thee er naast.

Stapels boeken haal je in huis, maar lezen ho maar! Je neemt jezelf steeds vaker voor om uit meer dan alleen een prentenboek met je kinderen of een makkelijk tijdschrift te lezen, maar het blijven bij voornemens. Geen tijd, niet de rust, het leven; er staat steeds iets tussen jou en de lonkende titels. De wil is er heus, maar hoe kun je meer tijd maken om te lezen? Hieronder geef ik je 3 start-hier-tips.

Waarom wil je meer lezen?

Ok, je wilt dus meer gaan lezen. Maar waarom dan? Het kan zijn omdat je schermloos wilt ontspannen, inspiratie haalt uit boeken (zoals ik) of gewoon omdat je het leuk vindt. Het antwoord hoeft absoluut niet diepgaand of ingewikkeld te zijn. Belangrijker is dat je je waarom helder hebt. Waarom? Het is de motor achter je wens. Je motivatie wanneer je er net iets meer moeite voor moet doen. Dus… waarom zou jij graag meer willen lezen?

Tijd plannen om te lezen

Nu je dat helder hebt, ga je nadenken over de mogelijkheden. Speuren naar gaatjes en momentjes. Wannneer moet jij weleens wachten? Reis je geregeld met het openbaar vervoer? Ben je bereid om een uurtje eerder naar bed te gaan? Als je liever luistert naar een boek, breng dat ook weer nieuwe en andere mogelijkheden met zich mee. Maak een lijst van jouw potentiele leesmomenten. Hoewel het misschien wat suf overkomt, wil ik je vragen om deze stap echt niet over te slaan.

Met je lijst in de hand ga je deze momenten namelijk vervolgens daadwerkelijk inplannen. Zonder een planning blijft je wens om meer tijd te maken om te lezen te vrijblijvend. Overdrijf het overigens ook niet. Net zoals dat het niet verstandig is om meerdere boeken tegelijk te gaan lezen als je al moeite hebt met één uitlezen, is het niet verstandig om elk vrije moment in te plannen voor je intentie om meer te gaan lezen. Plan realistisch (hou rekening met je energie bijvoorbeeld) en het belangrijkste:

Plan wat je doet
Doe wat je plant

Maak het jezelf makkelijk

Zo! Nu je weet waarom je graag meer zou willen lezen én je de tijd hiervoor ook daadwerkelijk hebt ingepland, ben je goed op weg. Maar je bent er nog niet. Het is nog steeds aan jou om bewust dat boek op te pakken in plaats van gedachteloos en uit automatisme je mobiele telefoon. Je moet nog steeds zelf kiezen om een hoofdstuk te lezen in plaats van een (of meer) aflevering(en) van een toffe serie kijken.

Maak het jezelf hierbij zo makkelijk mogelijk. Neem bijvoorbeeld altijd je boek met je mee als je de deur uitgaat. Een boek wordt er helaas niet mooier op, maar ik heb liever een stukgelezen boek dan een ongeschonden en ongelezen stapel boeken. Wat jij? Je boek prominent in het zicht leggen wil ook helpen. Wissel hierbij wel regelmatig van plaats anders raak je er aan gewend en ga je er alsnog weer overheen kijken. Wat zou jij kunnen doen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken?

Meer tijd maken om te lezen

Met bovenstaande tips heb ik je goed op weg willen helpen met meer tijd maken om te lezen. Heb je intenties helder, plan je leesmomentjes in en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om een boek op te pakken.