Hoe hou je het huishouden bij in combinatie met je werk?

Het huishouden bijhouden is voor veel gezinnen een pijnpunt. Dat is ook niet zo gek: Er is zoveel meer wat leuker is om te doen! En daar komt bij, als je links iets hebt opgeruimd, heeft je kind rechts alweer een blik speelgoed opengetrokken. Toch is bijna niets fijners dan een opgeruimd huis én een systeem om het allemaal bij te houden. Maar hoe doe je dat? Hoe hou je het huishouden bij in combinatie met gezin, werk en tijd voor jezelf?

Rust, regelmaat en reinheid

Vroeger moest ik altijd een beetje gniffelen als ik iemand hoorde over de drie welbekende, maar ook ontzettend ouderwetse, R’en. Rust, regelmaat en reinheid zeiden me helemaal niks toen ik zonder kinderen door het leven ging. Ook toen ze er wel kwamen en we hùn ritme gingen volgen in plaats van ze in een gewenst keurslijf te willen stoppen, vond ik het allemaal maar overdreven. En nu? Nu doe ik vaak mijn best om die rust, regelmaat en reinheid te bewaken. Voor mezelf én voor mijn gezin.

Tijd voor jezelf

Tijd nemen voor jezelf, en dus rust, is wat mij betreft essentieel voor iedereen. Dus ook voor moeders. Een goede mix van inspannende en ontspannende activiteiten is nodig om de rust in jezelf te bewaren. Momenten van jezelf opladen nodig om alle puzzelstukjes van je leven te leggen.

Maar het is heel lastig om innerlijk rust te vinden als het om je heen chaos is. Moeilijk om even met de benen omhoog te zitten als het om je heen een ontplofte bende is. Hoewel ik zeker vind dat je eigen welzijn net zo belangrijk is als alle rollen en taken die je wilt vervullen, zie ik een schone leefomgeving ook zeker wel als onderdeel van het grote “goed voor jezelf zorgen” plaatje.

Huishouden combineren met werk

Het lastige aan buiten de deur werken is dat je, surprise surprise, buiten de deur werkt. Je hebt te maken met reistijd. Naast minder tijd heb je ook minder puf om àls je dan thuis bent, in huis aan de slag te gaan. Zo werkt het in elk geval voor mij. Maar goed, dat het een uitdaging is, wil niet zeggen dat het onmogelijk is natuurlijk. Firma Huishouden heeft me hierbij goed op weg geholpen.

Tip 1: Maak een routine

Maak een overzicht van alle huishoudelijke taken die dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks moeten gebeuren. Vervolgens giet je dit in een routine waarbij alle taken terugkomen wanneer en zo vaak als nodig.

Haak je hier al af? No worries! Firma Huishouden heeft dit al voor je gedaan en ze deelt deze schema’s gratis uit. Pfieuw!

Tip 2: Plan je routine in

Op basis van de routine maak je een realistische planning. Een planning die enerzijds rekening houdt met je routine en met je werktijden en anderzijds met je overige afspraken en energielevel. Hier liep ik zelf regelmatig op vast.

Tip 3: Goed genoeg is perfect

Daarom is het fijn om hierin niet te streng voor jezelf te zijn. Elke dag een beetje in je huishouden werken is in theorie een strak plan, maar in de praktijk gebeurde het toch dat ik op één of twee dagen de boel moest inhalen. Het zij dan maar zo! Gedaan is dan wat mij betreft beter dan perfectie.

Tip 4: Durf hulp te vragen

Desalniettemin durf ik wel te stellen dat het goed is om te proberen hier een beter balans in te vinden. Lukt het toch niet? Vraag eens bij je vriendinnen of op het schoolplein hoe andere moeders het doen. Je bent echt niet de enige die hiermee worstelt. Weet ook dat er professionele hulp in te schakelen is en maak hier gebruik van.

Efficiënt huishouden

Precies daarom heb ik vorig jaar een online cursus van Firma Huishouden gekocht. Want wat als er een manier is om het huishouden echt makkelijker te maken? Een systeem dat haalbaar en dus realistisch is in combinatie met werken en een gezins- en sociaal leven? Je huishouden dusdanig op orde hebben dat je zelfs tijd overhoud die je kunt gebruiken voor jezelf? Dat zou toch fantastisch zijn en eeuwig zonde als je jezelf dat ontzegt?

Op 30 maart start Helga met een nieuw programma die je helpt om je huishouden bij te houden. In 8 weken tijd ga je samen aan de slag om de boel van chaos naar efficiënt om te zetten. Dit doe je onder andere door een op maat gemaakte routine. Ik weet nu al dat dat echt het verschil gaat maken als je bijvoorbeeld buitenshuis werkt en de standaard schema’s niet matchen.

Je huishouden bijhouden

Het huishouden kan een grote bron van ergernis zijn. Het is enorm belangrijk, maar tegelijkertijd niet leuk en een energievreter. Wil je meer regelmaat die vanzelf reinheid met zich meebrengt? Routines zijn je beste vriend. Wel is het belangrijk om een routine te maken die perfect bij jou past en makkelijk in je leven in te plannen is. Lukt het desondanks niet? Weet dan dat er mensen zijn van wie het hun passie is om jou hierbij te helpen.


Top 3 Leestips: