Hoe geef je echt aandacht aan jouw kind?

Veel ouders vinden het lastig om echte aandacht aan hun kind te geven. Er zijn namelijk naast het gezin zo veel andere dingen die door de dag heen gedaan moeten worden, zoals werk, huishouden, sporten en sociaal leven. Daarnaast geeft een telefoon veel afleiding door de dag heen. Toch is het fijn om in ieder geval een aantal momenten per dag echte aandacht aan jouw kind te geven. In deze blog geef ik je een aantal tips hoe jij dit als moeder kunt doen.

  1. Leg je telefoon eens weg
    Tegenwoordig is het zo verleidelijk om steeds op je telefoon te kijken gedurende dag. Ik merk zelf ook dat de verleiding groot is om dit vaak te doen. Zeker als het gaat om momenten zoals een dagje weg met het gezin of een vakantie. Op zo’n moment wil ik het liefst alles vastleggen. Dat is natuurlijk niet erg, maar de hele tijd met je telefoon bezig zijn is natuurlijk niet fijn voor jouw kind. Uit onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt zelfs dat 50% van de kinderen vindt dat ouders te veel op hun telefoon zitten. Let er maar eens op: hoe vaak pak je de telefoon erbij als je op een terras zit, naar de speeltuin gaat of uit eten gaat met jouw kinderen? Je bent dan wel samen met, maar je hebt op zo’n moment geen echte aandacht voor jouw kind als je aan het appen bent of bezig met je socials. Probeer op dit soort momenten het telefoongebruik te beperken en echt momenten te focussen op het samen zijn. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een bepaalde tijd met jouw telefoon bezig mag zijn en dat je daarna volledig met de aandacht bij jouw gezin bent.

2. Maak tijd voor het avondritueel
Zeker als je overdag werkt, is er gedurende de dag weinig tijd om aandacht te geven aan jouw kind. De ochtendspits is vaak hectisch en soms zelfs stressvol. Het avondritueel is dan bij uitstek een moment op de dag dat je echte aandacht kunt geven. Doe bijvoorbeeld na het eten samen een spelletje of zorg voor een voorleesmoment voor het slapen gaan. Als je meerdere kinderen hebt, lees ieder kind dan even apart voor, zodat je ook een moment een op een met ze hebt. Een andere tip is om het boekje Slaapklets te gebruiken. Dit is een boekje waarbij je samen een bladzijde per dag invult. Je blikt terug op de dag en er staan vragen in die jouw kind zelf kan invullen. Zo ontstaan er mooie momenten om samen in gesprek te gaan en de dag fijn af te sluiten.

3. Ga samen lezen
Vooral voor kinderen op de basisschool is dit een fijn moment om samen te doen. Kinderen vanaf groep 3 krijgen het advies om iedere dag even zelf te lezen. Vaak hebben kinderen hier geen zin in. Maak van dit leesmoment dan een moment om even volle aandacht aan jouw kind te geven. Ga samen op de bank zitten, pak er een mooi leesboek bij en laat jouw kind jou voorlezen. Even geen zin? Lees dan zelf ook een bladzijde voor. Zo maak je van het leesmoment een fijn moment op de dag samen.

4. Luister goed als jouw kind iets wil vertellen
Dit is echt een tip waar ik zelf ook goed bij stil moet staan. Als mijn dochter mij iets wil vertellen is dat niet altijd op handige momenten, waardoor ik soms het verhaal mis. En dat is eigenlijk heel jammer. Door goed naar je kind te luisteren, neem je jouw kind serieus en besteed je ook echte aandacht aan hem of haar. Beter is eigenlijk om op zo’n moment je kind even te waarschuwen: ‘Een momentje, ik luister zo naar je’. Daarna kun je met volle aandacht even luisteren naar jouw kind.

5. Plan momenten in om samen iets te doen
Heb je een gezin met meerdere kinderen, dan is het fijn om af en toe samen een op een iets te doen. Dit kunnen dagjes weg zijn, maar ook door de week heen is dit fijn. Iets simpels als een moment in het weekend een cake te bakken of samen te koken kan al heel fijn zijn. Het gaat er om dat ieder kind even een aandachtsmoment krijgt. Jouw kind af en toe een keertje meenemen voor een uitstapje is heel leuk. Ik kan het zelf nog herinneren dat mijn moeder dat wel eens deed met mij en dat voelde dan heel speciaal. Als je dit tijdens een weekend of vakantie doet, plan dit dan ruim van te voren in. Zo vergeet je dit niet en kun je het goed plannen als je een drukke agenda hebt.

Sta jij er bij stil om echte aandacht aan jouw kind te geven? En hoe doe jij dat?