Hoe gebruik je motivatiekaarten?

motivatiekaart voor moeders

Intenties zetten, doelen stellen of goede voornemens maken, is één ding. Volhouden een ander. Een steuntje in de rug kan je hier soms heel goed bij gebruiken. Een laagdrempelige én leuke manier is het inzetten van motivatiekaarten. Een motivatiekaart is een kaart met een quote, affirmatie of andere zin om je tot actie te bewegen en/of inzicht te geven. Het stimuleert je om de stappen te zetten die nodig zijn om jouw doelen te bereiken. Maar hoe gebruik je motivatiekaarten?

1 | Een kaart trekken

Allereerst wil je een kaart pakken. Dit noem je ook wel een kaartje trekken en kun je net zo vaak doen als je zelf wilt. Dit zijn de verschillende manieren:

1.1 Intuïtief: Hiervoor schud je de kaarten en stop je op eigen gevoel. De kaart die dan bovenop ligt, is de kaart die op dat moment het beste bij jou past. Wat ik altijd doe, is schudden totdat er een kaart uit de stapel valt, er raar uitsteekt of op een andere manier opvalt.

1.2 Bewust: Wat je ook kunt doen is je stapeltje kaarten doorbladeren en bewust kiezen welke kaart past bij waar jij steun bij nodig hebt.

2 | Motivatiekaart interpreteren

Vervolgens ga je met je gekozen kaart aan de slag. Dit kun je net zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Uiteraard lees je de kaart. Voel wat het met je doet. Waar ik van overtuigd ben, is dat alles om een doel te halen al in je zit. Soms heb je alleen hulp nodig om dat naar boven te halen of aan herinnerd te worden. Een persoon of voorwerp, zoals een motivatiekaart, kan dit in je losmaken.

3 | Dagelijkse herinnering

Je hebt een motivatiekaart getrokken, deze gelezen en geïnterpreteerd. En nu? Zou het niet fijn zijn om de boodschap ook echt te onthouden? Dit doe je door je kaartje op een plek te zetten waar je het vaak ziet. Daarom geef ik tot slot hier een paar suggesties voor:

3.1 In je agenda of planner: Klem het kaartje met een paperclip (als je een magneet paperclip gebruik, heb je de minste kans op beschadigingen aan je kaart). Zodra je je agenda of planner gebruikt, zie je automatisch je kaartje.

3.2 Op een pronkplek: Een pronkplek is een plekje dat je mooi inricht met spullen die iets voor je betekenen. Zo kun je pronken met een mooi kaarsje, wat gedroogde bloemen, je edelstenen en dus een kaartje.

3.3 Op de spiegel: De meeste mensen kijken een paar keer per dag in een spiegel. Een spiegel is daarom uitermate geschikt om een mooi boodschap op te plakken. Het is precies daarom dat je bij elke set motivatiekaarten voor moeders een envelopje krijgt met een aantal plakgommetjes.

Motivatiekaarten gebruiken

Er zijn verschillende soorten motivatiekaarten. Zo heb je de Sonja Bakker motivatiekaarten voor het afvallen, de Denk positief inzichtkaarten en natuurlijk de motivatiekaarten van Tijd voor mama. Ik vind een kaartje trekken een ontspannen en heerlijk moment voor mezelf. Na het trekken van een kaartje is het fijn om even stil te staan bij wat een kaartje met je doet. Hierna zet of plak je je kaartje ergens waar je het vaak ziet. Zo maak je optimaal gebruik van de kracht van deze kaarten.