Hoe creeër je een time out voor jezelf als iedereen thuis is?

Nu nagenoeg iedereen verplicht is om thuis te blijven, is het ineens constant een drukke bedoening om je heen. Naast moeder, mogelijk partner van, werk- of ondernemer ben je ook ineens juf. En er is bijna geen ontsnappen aan. Of toch wel? Het is even zoeken en vroeger zou je er misschien je neus voor ophalen, maar nu zijn de volgende gestolen momenten een reden om niet gillend gek te worden.

Deze tips zijn ook toe te passen tijdens een vakantieperiode.

Sluit ze buiten

Wat ik soms mis is alleen zijn met mijn gedachten. Nu er constant iemand is die iets wil zeggen, doen of hebben, kun je amper jezelf nog horen denken. Sluit ze buiten. Niet buiten de deur natuurlijk, maar zorg dat je ze niet kunt horen. Dit kan heel makkelijk met een koptelefoon met noise cancelling. Zet een leuke film voor ze op, zoek een fijne loungeplek voor jezelf op, koptelefoon op en een boekje open. Anderhalf uur me-time in de pocket.

Een goed begin

Door een uur eerder op te staan dan je normaal doet (en de rest van het gezin), creëer je op een simpele manier meer tijd die je aan jezelf kunt besteden. Lees uit een boek, luister een podcast, schrijf in je journal, mediteer, drink een kop thee of kijk in stilte hoe de zon opkomt. En met simpel bedoel ik heus niet per se makkelijk. Het kan een dingetje zijn om je warme nest zo vroeg te verlaten, maar je weet waar je het voor doet.

Tip: In het boek Miracle Morning vind je motivatie en doe je inspiratie op voor een ochtendroutine waarmee je energiek aan je dag begint.

Middagdutjes

Over slapen gesproken… Doen je kinderen nog aan middagdutjes? Perfect! Deze tijd ga jij benutten aan iets voor jezelf. Ik herhaal: Deze tijd ga jij benutten aan iets voor jezelf. Het is zo verleidelijk, maar dat is dus niet het huishouden doen of je e-mails checken. Wat wel “mag”, is zelf ook een dutje doen.

“Zo doet zij het”

Na bedtijd

Jeetje, we blijven nog even in de slaapsfeer. Want wat een gekkenhuis het ook is, op een gegeven moment wordt het toch kinderbedtijd. Vul deze tijd zo in dat jij er maximaal van oplaad. Heb je moeite om de knop om te zetten? Probeer dan eens een geurkaars of een fijne olie in een diffuser. Afhankelijk van de geur die je kiest, kan dit helpen om te ontspannen. Tegelijkertijd kan het aansteken van die kaars of het aandoen van de diffuser een duidelijk moment afbakenen. En NU is het tijd voor mij. Zoiets.

Samen ontspannen

Maak tenslotte van de nood een deugd door samen met je kind(eren) iets ontspannends te doen. Samen puzzelen, kleuren, yoga of een leeshoek maken is hartstikke fijn voor het aanvullen van je energielevel en je band samen.

Tip: Het tijdschrift flow stelt nu speciaal hiervoor gratis kleurplaten voor volwassenen beschikbaar.

Lockdown en tijd voor jezelf

Nu je gezellig (en minder gezellig) op elkaars lip zit, heb je meer dan ooit even een moment nodig om jezelf terug te trekken. Door creatief te zijn moet het ook nu zeker wel lukken. Als je een partner heb, maak dan duidelijke afspraken met elkaar wat betreft tijd voor jezelf. Je even terug kunnen trekken is essentieel om deze periode van onrust beter door te komen.


Top 3 Leestip: