Smoesjes aan de kant! Elke dag tijd voor jezelf nemen kan echt

Inzien dat het enorm van belang is om tijd voor jezelf te nemen, is één. Die tijd ook echt nemen is een tweede. Ik kan wel tig redenen bedenken waarom het mij als drukke moeder niet zou lukken om elke dag tijd voor mezelf te nemen. Voor je het weet ben je brandjes aan het blussen in plaats van voorzorgsmaatregelen nemen. Dus! Gaan we niet doen! Wat wel? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om elke dag aan jezelf te denken. Ik kan je vast verklappen dat Netflix niet op het lijstje staat.

Lees ook: Zelfzorg is meer dan een avondje Netflix

Je hoofd zit eerder vol dan je agenda

Als ik een afspraak maak, kijk ik niet alleen naar de lege ruimtes in mijn agenda. Als ik dat zou doen, zou elke dag zo vollopen met afspraken en deadlines. Ik kijk juist ook naar de dagen voor en na de lege ruimtes. Als die al vol zitten, dan komt er een dikke streep door die ene dag. Door hier bewust mee om te gaan, neem ik mezelf en mijn energielevel serieus. Een mooie manier om lief te zijn voor jezelf. Mijn hoofd zit namelijk veel eerder vol dan mijn agenda. Deze wijsheid heb ik niet zelf bedacht, maar is naar aanleiding van een prachtige quote van Lsltn.

Hoe maak jij je afspraken?
Ga je alleen van je agenda uit of denk je hierbij ook aan jezelf?

Bewaak je grenzen

Ook je grenzen bewaken is belangrijk. Er zijn een aantal dingen waarvan je zou kunnen zeggen dat we het moeten doen. Een schone luier aan je kind geven en op je werk verschijnen om maar iets te noemen. Daartegenover staat een hoop die we wel als moetjes behandelen, maar die het niet zijn. Uit schuldgevoel of plichtsbesef bijvoorbeeld. Als je die nou inzet voor jezelf? Steeds als je hart nee zegt, je mond dat ook te laten doen. Hoe zou je je daarbij voelen? Vraag je steeds af: Wat vind ik hier nu echt van? Te snel ja gezegd? Ergens op terugkomen is een optie, geen schande.

Ondertussen in de Tijd voor mama community:
Kristel: “Ik moet niets, alleen ademhalen.”

Schrijf het van je af

Je kunt ook letterlijk even zitten en tijd voor jezelf nemen. Geef je boekje een vaste plek, naast je bed bijvoorbeeld, en maak het onderdeel van je avondritueel. Slapen moeten we allemaal en in plaats van even door je social media feed heen scrollen, kun je eenvoudig even je hoofd leegmaken.

Inspiratie om over te schrijven:

  • Een dankbaarheidsjournal
  • Ta da lijst
  • Dagboek

Tijd voor mama

Zoals je ziet, gaat tijd voor mama verder dan je een uur opsluiten in je badkamer voor een heerlijk warm bad. Gelukkig maar! Het me-time buffet waar je van kunt opscheppen is heel groot. Het is aan jou om te bepalen waar je behoefte aan hebt. Is het fysiek uitpuffen op de bank voor een portie Netflix of juist even mentale rust door je agenda niet vol te plannen? Hoe druk je het ook hebt, tijd voor jezelf nemen kan in elk geval altijd.

Bewaar deze tips op Pinterest zodat je ze makkelijk kunt terugvinden