Documentaires die jou zeker aanspreken!

De afgelopen periode ben ik wat dieper de streamingsdiensten in gedoken om op zoek te gaan maar content die me meer te bieden had dan alleen maar vermaak. Ik kan echt genieten van heerlijke simpele series waar je gewoon lekker onderuit bij kunt hangen en je kan laten meevoeren in het drama. Lees daarvoor gerust mijn blog over Spaanse series, maar soms wil je gewoon net even iets meer. Iets waar je van kunt leren, iets wat je inspireert. Ik ben er persoonlijk dan ook heel blij mee dat Netflix zich ook steeds meer profileert met kwalitatief goede documentaires en niet zulke main-stream series. Juist door eens iets te kiezen wat niet zo dichtbij je staat, kun je jezelf onderwijzen en iets leren over de wereld waarin wij leven.

Becoming

Toen het boek Becoming van Michelle Obama uitkwam, stond het direct diezelfde week op 1 in alle bestsellerlijsten. Terecht wel, want deze former First Lady heeft ook echt wel wat te vertellen. In de documentaire Becoming volg je Michelle in haar boektour door het hele land en vertelt ze ook over de periode tijdens het presidentschap van haar man en de projecten waar ze zich nu mee bezig houdt. Een inspiratiebron voor velen maar vooral een vrouw die veel meer in haar mars heeft dat alleen maar ‘de vrouw van’.

Self Made – Inspired by the life of Madame C.J. Walker

Al toen ik de trailer van deze miniserie zag, wist ik dat ik deze zou kijken zodra het uitkwam. Het verhaal over een simpele vrouw die met veel vallen en opstaan zich opwerkt van wasvrouw tot baas van een miljoenenbedrijf. Met een product gebaseerd op haar eigen geheim recept in een tijd dat de wereld nog voornamelijk door mannen werd bepaald, slaat Madame C.J. Walker zich met een pittige dosis lef door alle problemen heen. Self Made is een korte serie die elke ondernemende vrouw zal aanspreken!

Hello privilege, it’s me, Chelsea

In een periode dat de discussies vurig zijn, gaat Amerikaanse comédienne Chelsea Handler op zoek naar meer informatie over White Privilege. In deze documentaire woont ze verschillende bijeenkomsten bij, gaat ze op zoek naar echte verhalen en doet ze ontdekkingen over haar eigen persoonlijke leven. Een documentaire waarbij Chelsea het zelf ook regelmatig om haar oren geslingerd krijgt en waar ze zich steeds meer bewust raakt van het feit dat haar uitingen uit het verleden een hele andere betekenis en impact hebben gehad op andere mensen. Een mooi stukje zelfreflectie van een vrouw met flink wat zelfspot.

A secret love

Stille wateren hebben diepe gronden. Soms besef je namelijk echt niet hoe het leven is van iemand die je niet zo goed kent. Maar als je erachter komt dat iemand die heel dicht bij je staat al 60 jaar een groot geheim met zich meedraagt, sta je wel even te kijken. Aunties Pat en Terry waren er altijd en er werd nooit getwijfeld aan hun vriendschap. Maar dat ze hoogbejaard uit de kast kwamen en vertelden dat ze al ruim 60 jaar een relatie hadden, was wel even een ding. Een bijzonder verhaal over twee vrouwen in de laatste jaren van hun leven en een inkijkje in hoe deze vrouwen elkaar hebben ontmoet en hoe bijzonder hun levens zijn geweest.

Disclosure

Toen ik eenmaal in de flow zat van krachtige documentaires, kwam ook Disclosure op mijn scherm voorbij. In deze documentaire vertellen onder andere grote (transgender) sterren als Laverne Cox en Candis Cayne over de periode rond hun transitie en vooral hoe daar door de buitenwereld mee om werd gegaan. In deze sterke documentaire over transgenders in de filmindustrie word je wakker geschud over hoe transgenders worden geportretteerd in films en series en welke boodschap hiermee wordt uitgedragen. Hoewel ik er nooit zo over heb nagedacht, kwamen de voorbeelden keihard binnen.

Zoals ik al zei: soms is het fijn om eens iets anders te zien dan de series die iedereen al heeft gezien. Juist door deze inspirerende documentaires verandert mijn kijk op het leven. Waar ik dankbaar voor mag zijn, maar ook waar ik een rol zou kunnen spelen om de wereld een fijnere plek te maken voor alle mensen. Wie had dat ooit gedacht bij het abonneren op een streamingdienst?!


Shoptips voor je bank en buis avond:

Tijd voor mama heeft een webshop met producten die bijdragen aan je ontspanning. Voor jouw gemak heb ik hieronder een kleine selectie gemaakt van producten die goed passen bij een avondje streamen. Klik op de afbeelding of tekst om naar het item in de webshop te gaan.

Gele Mimosa geurkaars

Met een geurkaars creëer je meteen een gezellige sfeer. Deze geurkaarsen zijn vegan en gemaakt van etherische olie in verschillende geuren.