Balans vinden; wat is balans en hoe vind je balans als drukke moeder?

Jaren heb ik gespendeerd op zoek naar balans in mijn leven. Een balans tussen mijn gezin, een sociaal leven, baan in loondienst en eigen bedrijf. Oh ja, ook nog wat tijd voor mezelf. De balans, waar iedereen naar op zoek lijkt, heb ik trouwens nooit gevonden. Daar kijk ik nu eigenlijk ook niet van op. Want hoe vind je balans als het niet bestaat?

Balans vinden

Als ik aan balans dacht, zag ik een wip wap of een weegschaal in een kaarsrechte lijn voor me. Aan de ene kant een portie zorgvuldig afgewogen stukje van mijn leven en aan de andere kant een ander, net zo minitieus afgewogen, ander deel van mijn leven. Een stil middelpunt was mijn absolute doel. Een doel waar ik maar niet in leek te slagen.

Soms schoot ik door in mijn werk en weer andere keren was ik, druk bezig met tijd voor mezelf nemen, niet vooruit te branden. Dat was het ook niet. Tenminste… dat voelde niet goed.

Balans is balanceren

Is het dan niet mogelijk om een gezonde verhouding tussen inspanning en ontspanning in elkaar te puzzelen? Zeker wel! Alleen ziet dat er voor mij anders uit. Balans is voor mij een werkwoord geworden: Balanceren. Puur omdat je leven en hoe je je voelt van dag tot dag verandert, is het constant zoeken naar dat stille middelpunt.

Balans is voor mij kijken naar wat ik NU nodig heb

Is dat niet vermoeiend? Zeker niet! Het voorkomt dat ik me schuldig voel als ik even doorschiet in het één en het andere even blijft liggen. Het geeft mij juist energie op de momenten dat ik het nodig heb en ontspanning wanneer ik daar aan toe ben. Balans is meebewegen.

Balans is met de juiste tools in handen altijd je rust kunnen vinden, ongeacht de veranderingen en drukte.

Stel je ideale routine samen

Eén van die slimmigheidjes is het toepassen van routines. Sinds ik een aantal routines toepas voor mezelf, ervaar ik meer rust. Het voorkomt ellenlange discussies met mezelf wat me weer onwijs veel energie scheelt. Door van een gewenste routine een ingesleten gewoonte te maken, sta je wat mij betreft 1-0 voor. Niet alleen baby’s gedijen goed bij regelmaat. Een goede routine bespaart je tijd en energie. Iets wat elke moeder regelmatig tekort komt.

Er zijn verschillende gewoontes die je jezelf kunt aanleren. Denk bijvoorbeeld aan een ochtend- of juist avondroutine. Op welke momenten gedurende je dag zou jij meer rust willen ervaren? Belangrijk aan een routine is dat hij op maat gemaakt is voor jou en uit te voeren is op een moment dat het je het best uitkomt.

Energie voor energie

Met routines die perfect bij jou en je gezin passen ben je een eind op weg, maar zoals ik al zei; balanceren is een werkwoord. Dus er is werk aan de winkel. Heb je je weleens gerealiseerd dat juist de dingen die je energie geven, je energie kosten om ze te doen? Denk maar eens aan sporten! Hoe fijn voel je je achteraf wel niet? Toch moet je jezelf af en toe slepen naar de sportschool. Laten we het over onafgemaakte jaarboeken maar niet hebben.

Ook hierbij kan een routine uitkomst bieden, maar realiseer je dat je soms zin moet maken. Zin maken om zin te krijgen. Energie opbrengen om te doen wat jou energie geeft. Hup, af en toe jezelf een schop onder je kont geven dus. Energie voor energie! De energie die het je oplevert is vele malen meer dan de energie die het je kost.

Pas alle types zelfzorg toe

Gelukkig is het niet alleen hard werken, ontspanning is net zo belangrijk. En hoe fijn is het niet dat je hierbij een heel buffet hebt om uit te kiezen? Er zijn 5 soorten zelfzorg: Emotioneel, Fysiek, Spiritueel, Intellectueel en Sociaal. Pak van dit rijke buffet wat je nodig hebt en mix and match je tijd voor jezelf bij elkaar. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten zelfzorg en welke activiteiten waarbij horen.

Positief denken

Tot slot vind ik positief denken ook belangrijk. Negatief zijn zuigt! Tuurlijk is het fijn én nodig om af en toe te ventileren laten we eerlijk zijn, maar blijf bovenal positief. Visualiseer het succes waar je naar op zoek bent en richt je juist niet op dat waar je zo bang voor bent.

Probeer je de bomen te ontwijken als je in de auto of richt je je juist op de weg die je wilt volgen?

Het is veel ontspannender om je te focussen op wat je wilt in plaats van uit de weg te gaan van wat je niet wilt. Hoe voel je je als je in balans bent? Laat dat gevoel de boventoon voeren en je zult merken dat al het andere ook een stuk makkelijk gaat. Negativiteit trekt negativiteit aan.

Balans vinden

Routines, zelfzorg en positiviteit zijn voor mij belangrijke pijlers als het gaat om in balans zijn. Kernwaarden waar ik mij niet meteen van bewust was. Pas toen ik mij bewust werd van wat balans nu eigenlijk is voor mij, heb ik de stappen kunnen nemen die er voor zorgen dat ik het ben gaan ervaren.

Hoe dacht jij over balans en hoe sta je na het lezen van dit artikel er in?


In de Tijd voor mama community vind je gelijkgestemde moeders die ook op zoek zijn naar balans en andere onderwerpen die hieraan gerelateerd zijn. Wees welkom!

Top 3 Leestip:

Like it? Pin it!