Aan je planning houden wordt hiermee een eitje

Maak jij regelmatig een planning, maar lukt het vervolgens niet om je hier aan te houden? Met deze tip kun je productiever werken en krijg je die klus wel af. Plus het leert je om in de toekomst realistischer te plannen.

Een planning maken lukt meestal wel, maar je hieraan houden is een heel ander verhaal. Voor mij zijn er meestal twee dezelfde redenen waarom mijn planning niet gehaald wordt. Het zal mij niet verbazen als ze jou ook bekend voorkomen. Inmiddels heb ik niet alleen voor mezelf ontdekt waar het aan ligt, maar heb ik ook een werkbare oplossing hiervoor.

Ik heb geen zin

Het is verschrikkelijk, maar soms heb je er gewoon geen zin in. Zo plan ik mijn huishoudelijke taken in, maar even zo vaak verschuif ik ze naar morgen. En weer naar een morgen. Ook met andere deadlines doe ik geregeld een dansje.

Ik kom tijd tekort

Niet altijd is het onwil, soms kom je gewoon serieus tijd tekort. Reden hiervoor kan zijn:

  1. Je hebt je eigen werksnelheid overschat
  2. Je hebt de tijd dat het kost om iets te doen onderschat

Oplossing tegen uitstellen taken

De oplossing is heel simpel: zet een timer. Persoonlijk vind ik blokken van een half uur of uur het fijnst werken. Dit systeem werkt juist zo goed omdat de tijd te overzien is. Nadat je de timer hebt gezet, ga je zoveel mogelijk proberen te doen in de tijd zonder je af te laten leiden door andere dingen. Ook het wedstrijdelement, al is het maar een wedstrijdje tegen jezelf, geeft enorm veel motivatie. Laat zoveel mogelijk afleidingen als je telefoon en social media links liggen.

En heus, na de tijd die ik mezelf heb gegeven is niet alles altijd af, maar vaak ben ik genoeg op weg geholpen om de klus te klaren. Na een korte pauze zet ik opnieuw de timer of ga op eigen kracht verder.

Realistisch plannen

Het mooie is dat de oplossing voor het steeds uitstellen van taken waar je geen zin in hebt, ook goed van pas komt als je vaak tijd tekort komt. Door het zetten van die timer krijg je een perfect beeld van hoe lang je nu precies doet over een taak. Deze informatie helpt je een volgende keer weer als je die taak moet inplannen. Aan een realistische planning kun je je immers veel beter houden.

Lees ook: Het mooiste cadeau voor een moeder.

Een timer zetten

Hoe vaak komt het wel niet voor dat iets niet gedaan wordt of afkomt? Dat je het moet doorschuiven naar een later moment? Je aan je eigen planning houden, is soms best een uitdaging. Dit kan verschillende redenen hebben; van geen zin om iets te doen tot er echt niet aan toekomen. Een timer zetten bleek voor mij een fijne oplossing met een domino effect.

Gaat deze tip misschien ook voor jou werken? Bewaar het met deze afbeelding op Pinterest.

.