3 Tips om langer van je geurkaars te genieten

Wil je thuis een fijn momentje voor jezelf creëren? Steek een geurkaars aan! Het werkt niet alleen sfeerverhogend, ook de geurbeleving is erg fijn. Of je nu aan het Netflixen of in een mooie journal aan het schrijven bent, een kaarsje aansteken is een fijn extraatje. Nu is een kaars branden echt geen hogere wiskunde, maar ik denk dat je toch blij gaat zijn met deze tips. Ik wou in elk geval dat iemand mij eerder had verteld hoe ik langer van een geurkaars kan genieten.

Tip om kuiltje in je kaars te voorkomen

Want zeg nou zelf: Hoe irritant is het wel niet dat je kaars zich na verloop van tijd zich een weg naar beneden lijkt te boren? Ik vond dat altijd zo zonde, maar wist niet wat je er tegen kon doen behalve de kaars een beetje “helpen” door er in te gaan peuren. Nou het is eigenlijk best simpel! De gouden tip om kuiltjes in een geurkaars te voorkomen is om ‘m na het aansteken niet te snel weer uit te doen. Als je de kaars voldoende lang laat branden, smelt ook het kaarsvet aan de rand. Dit voorkomt het tunnelen (zoals het zo mooi heet).

Wat te doen tegen zwartgeblakerd glas van een kaars?

Naast een kaars die ongelijkmatig opbrand, is een zwartgeblakerd glas mij ook een doorn in het oog. Het design van een geurkaars draagt zeker bij aan je beleving, dus het is enorm zonde als deze op een gegeven moment verpest wordt door roet. Flakkerende vlammen zijn hier de oorzaak van en er zijn twee oplossingen voor:

  1. Zet je kaars op een rustige plek waar de tocht niet trekt;
  2. Trim je lont. Een lange lont vlamt feller en erg onrustig. Steeds je lontje een stukje afknippen (tot max 1 cm overlaten, liefst ietsje minder) voor je de kaars aansteekt voorkomt dit. Er zijn hier heuse lonttrimmers voor, maar een schaar voldoet soms ook. Het voordeel van een speciale trimmer is dat hij erop gemaakt is om in die gekke hoek naar beneden te knippen. Ook knipt hij, door zijn speciale dikte, de lont precies op de juiste lengte af. Tot slot worden de geknipte lontstukjes in een uitsparing opgevangen en vallen ze niet in je kaars. Stukjes gevallen lont in je kaars kunnen een tweede vlam worden wat weer niet ten goede komt van je geurkaars.

Een kaars goed uitdoen

Naast een lonttrimmer is er nog een speciale accessoire voor kaarsen, namelijk een kaarsdover. Blazen, liefst met een hand achter de kaars, volstaat prima, maar als je het echt goed wilt doen dan gebruik je een kaarsdomper zoals ze ook worden genoemd. Ik weet nu gelijk waar “Wat een domper” vandaan komt. Een kaarsdover ontneemt de vlam zuurstof waardoor hij vanzelf dooft. Doven geniet, volgens kenners, de voorkeur boven blazen omdat het spatten en walmen voorkomt. Bij Ikea scoor je er één voor €2,00.

Me-time thuis

Voor een fijn potje me-timen heb je niet veel nodig. Zo zet je met een geurkaars al de toon en kom je meteen in de juiste stemming. Ook in relaxstand is het fijn om aan bovenstaande punten te denken. Door je kaars de eerste keer lang genoeg te branden, de lont voor elke brandbeurt daarna te trimmen en de kaars altijd met een kaarsdover uit te doen, geniet je er langer van. Enjoy!

Zoek en bewaar je graag tips op Pinterest? Met de afbeelding hieronder bewaar je deze tips heel makkelijk op een bord naar keuze.